3300 kokker sier «bon app»

IMG-8206

Allons enfants! Onsdag 21. mars feires fransk matkunst over hele verden – også i Norge. For fjerde år på rad oppfordrer stjernekokk Alain Ducasse kokker over hele verden til å lage fransk mat denne spesielle kvelden. 19 restauranter over hele Norge har sagt «avec plaisir», og følger opp med menyer inspirert av fransk kokkekunst.

IMG-8234

«Verdens største middag», sa den franske ambassadøren til Norge, Jean-Francois Dobelle, da han for noen dager siden presenterte arrangementet i sin residens på Drammensveien i Oslo.

– Over 3000 restauranter i 150 land på fem kontinenter deltar i årets Goût de France-arrangement, fortalte Monsieur Dobelle.

IMG-8204

Opprinnelig så initiativet dagens lys i regi av den franske kokkekunstens far, August Escoffier (1846-1935), den operaglade kokken som i 1903 ga ut kokeboken Guide Culinaire, og som tilskrives opphavsretten til dessertklassikerne pære Belle Hélène og fersken Melba. Han lanserte i 1912 restaurantopplevelsen «Les Dîners d’Epicure», der den samme menyen ble servert på den samme datoen i byer rundt om i verden, og for så mange gjester som mulig. 

IMG-8226IMG-8225

I dag er Escoffiers gode tanke videreutviklet til å bli en omfattende, internasjonal feiring av den franske gastronomien. Hva de deltakende restaurantene serverer, er opp til dem, så lenge det er franskinspirert. 

Hva er din franske favorittrett, spurte jeg noen av de norske kokkene som var til stede i ambassaden denne formiddagen. «Gåselever», svarte de tre første. «Med brioche», la den ene til. «Og noe hvitt fra Alsace i glasset», sa den andre.

Kjøkkensjefen James Maxwell-Stewart fra Cru Vin & Kjøkken drømte om coq au vin, mens hans kollega fra restaurant Jacob og Gabriel i Skien, Lars Ludvig Jacobsen, lengtet etter en skikkelig choucroute (surkål m.m.m.)

Mangeårig lærer ved Rå videregående skole, Kjetil Olsen, dro aldri til Frankrike uten å spise østers og drikke chablis, noe souschef Albin Demyr fra restaurant Hansken gjerne ble med på, men med champagne i glasset. Restaurantsjef på Theatercaféen, Øyvind Bruland, kom med en andepresse under armen, men fikk han velge, ville han helst spist kalvebrissel tilberedt på tradisjonelt, fransk vis.  

Hva spiser du onsdag kveld? 

Under finner du listen over norske restauranter som er med på feiringen. Bon appétit!

IMG-8224

Her er listen over de norske restaurantene som deltar i Goût de France 2018:

OSLO

L’Ardoise

BA53

Brasserie Blanche

Brasserie France

Brasserie Hansken

Cru Vin & Kjøkken

Grefsenkollen

Klosteret

Statholdergaarden

Theatercaféen

Vaaghals

 

BÆRUM

Strand Restaurant

 

SKIEN

Jacob & Gabriel Folkegourmet

 

SANDEFJORD

Smak Brasserie

 

ARENDAL

Steenhuset

 

KRISTIANSAND

Le Monde restaurant

 

TRONDHEIM

To rom og kjøkken

Kalas & Canasta

 

TROMS

Restaurant Smak 

Rå videregående skole

IMG-8242

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *