Kjøleskapsgrøt fra Sveits

When in Rome, spis pasta, og when in Genève, spis müsli! (Og kanskje litt raclette, fondue, sjokolade m.m.) Jeg var i Sveits for første gang i mitt liv for noen uker siden, og fikk mitt livs frokostopplevelse: En kald, grå grøt som hadde stått i kjøleskapet fra i går. Enig, høres ikke veldig sexy ut, men tro meg – dette var godt. Og supersunt. Og mettende. Og en klassiker i verdensgastronomien. For Bircher-müslien er oppkalt etter den sveitsiske legen og ernæringseksperten Maximilian Bircher-Benner (1867-1939), som foret alle pasientene på sitt sanatorium i Zurich med denne flytende og næringsrike røren.  Bircher muesli
Hotellet jeg bodde på het Swissotel Metropole, og lå ved bredden av Lac Léman, Lake Geneva, Genfersjøen, eller hva du vil kalle den – sjøen med den høye fontenen som skyter rett opp i luften. Kokken var en vennligsinnet mann, og ga meg det jeg ville ha: Oppskriften på hans müsli.

Birchermüsli á la Swissotel Metropole, Genève

Oppskriften er gjengitt slik jeg fikk den av kokken, men med mine egne kommentarer i parentes. Her er nemlig absolutt rom for tilpasning og improvisasjon.

(4 porsjoner sier kokken. Minst 6 sier nå jeg.)

 • 60g havregryn (gjerne økologiske)
 • 1 eple (gjerne rødt Gala), grovt revet med skall
 • saft fra 1/2 sitron
 • 400 g yoghurt naturell (F eks matyoghurt. Jeg brukte en blanding av Biola-yoghurt og to små beger vaniljeyoghurt som var i ferd med å ta kvelden i kjøleskapet.)
 • 60 g myk honning (Kanskje i meste laget.)
 • 40 g gresskarfrø
 • 70 g rosiner (Litt i meste laget, etter min smak.)
 • 40 g grovhakkede nøtter (Jeg brukte valnøtter.)
 • 40 g mandelmel (Jeg kjørte mandler i blenderen til passe grovt.) (Denne ingrediensen må du ikke hoppe over – den er sentral!)
 • 100 g melk (75 + 25) (Jeg brukte skummet.)
 • 20 g kremfløte (Ops, den hoppet jeg glatt over, men ikke si det til kokken) («Fløte fra Gruyère», heter det er i originaloppskriften, og jeg vet jo av erfaring at dette hever müslien opp i den fløyelsmyke divisjonen, men jeg unnlot altså å bruke dette selv. Like god uten!)

FREMGANGSMÅTE

Bland sitronsaften inn i det revne eplet i en bolle. Bland inn havregryn. Rør inn yoghurt. Tilsett honning, og deretter rosiner, frø, nøtter og mandelmel. Rør godt sammen. Bland inn 75 g melk, dekk til og sett i kjøleskapet over natten. Neste dag rører du evt. inn fløten, og justerer til slutt konsistensen med resten av melken (25 g). Müslien holder seg i kjøleskapet i noen dager. Nyt!

 

 

 

One thought on “Kjøleskapsgrøt fra Sveits

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *