I denne søte juletid…

Skal du ha selskap i desember? Et lite glass funklende dessertvin kan være prikken over i’en og rosinen i julepølsa når måltidet går mot slutten. Her har du tre søte tips som vil gi dine gjester stjerner i øynene; et italiensk, et sørafrikansk og et portugisisk.  P.S. Fine som julegaver er de også!

montasje

Arrocco Passito, Fattoria Zerbina, Emiglia-Romagna, Italia, 12,5 %, årgang 2011, kr 219.70, 50 cl. varenr. 3064402. BU. 

Stikker du nesen ned i et glass fylt med denne gyllengule vinen kjenner du både aprikos, honning og kanskje til og med – og passende nok i disse juletider – et hint av safran. Den prisbelønte vinmakeren og eieren av Fattoria Zerbina, Cristina Geminiani, har laget denne friske og søte vinen av Albana-druer, som hun har gjæret og lagret på ett år gamle franske eikefat og i små ståltanker. Vinen har ligget og godgjort seg først i 15 måneder på fat, deretter i åtte måneder på flaske. Vinhuset ligger øst i Emilia-Romagna, bare 50 km fra Adriaterhavet på Italias nordøstkyst. En sikker vinner til både ost, kaker og desserter med frukt og bær. 

Mullineux Olerasay , Chenin Blanc, Swartland, Sør-Afrika, kr 298, 37,5 cl, 11 %, varenr. 3411602. BU.

Strågul, tyktflytende og fyldig sørafrikansk eliksir som vil få mange til å høre englene synge. Vinen er laget av Chenin Blanc-druer, og dufter av tørkede gule frukter, honning og marmelade. Druene får ligge og tørke i skyggen av store trær i noen uker, og akkurat når de begynner å ligne rosiner presses de og legges på eikefat i ni måneder. Olerasay lages etter Solera-systemet, som kort sagt betyr at det i årets flaske er iblandet en liten del av alle årgangene vinen har blitt laget i. Første gang Mullineux-familien lagde Olerasay (som selvsagt er en omskrivning av Solera, fordi man bare i Spania har lov til å merke flaskene sine med det opprinnelig spanske Solera-navnet), var i 2008. I tillegg leveres den i en sjeldent stilig sponeske, som – NB! – må skrus opp med skrutrekker. Topp gave til den som har prøvd det meste. Serveres avkjølt, 9-11 grader.

Kopke Christmas Reserve, Ruby Port, Douro, Portugal, 19,5 %, nr. 35113001, kr. 224.90, 0,75 l. BU.

Kopke er Portugals eldste portvinshus og har produsert og eksportert portvin siden 1638. Kraftige og fruktdrevne Kopke Christmas Reserve er laget av druene Touriga National, Touriga Franca og Tinta Roriz, og er en blanding av yngre viner fra flere årganger. Den er lagret i tre år på både fat og ståltank, og dufter karakteristisk av svisker, røde plommer og dadler. Nydelig til kraftige oster, spesielt muggoster, sjokoladedesserter og is. Sett den flotte flasken på bordet sammen med et fat med Stilton og pepperkaker! Serveringstemperatur, 12-14 grader.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *