Julegaver som sier nam

Hva er en god kokebok? Bortsett fra at du selvsagt skal kjenne sulten, og av og til tørsten, komme krypende mens du blar deg fra perm til perm? Selv vet jeg at jeg har gjort et godt bokkjøp når jeg blir modig og inspirert til å teste noe helt nytt; en rett, en teknikk, en råvare – eller en type vin som jeg aldri har prøvd før.

Jeg liker godt bøker med gode historier bak oppskriftene. Og jeg har ikke noe i mot at bøkene gir meg bittelitt mer selvtillit og kunnskap til neste gang jeg står litt tafatt ved fiskedisken eller virrer rundt blant polhyllene.

 Her er noen av bøkene jeg har brukt mer tid på enn andre i året som har gått. Fine gavetips alle sammen. (Og jammen har det ikke sneket med seg en bok helt nederst som ikke har noe i kokebokhyllen å gjøre, men den ga meg akutt reiselyst og lengsel etter engelske småby-sjarmbomber – så den får være med den også.)

Bøker

  • Gunnar Skoglund: HUSETS VIN (Spartacus)

– Frykt ikke vinen. Det er bare gjæret druesaft, innleder sommelier og vinskribent Gunnar Skoglund i årets vinbok-snakkis, Husets vin. Mannen bak den populære vinbloggen ved samme navn slår slik an tonen i det som er blitt en underholdende og u-nerdete bok for alle som synes vin er litt vrient, men som gjerne vil lære mer. Folkeopplysning av beste slag – humoristisk og originalt fortalt. Skål!   

  • Hanne Frosta, Linda Eide og Thor Brødreskift (foto): NORSKE SMAKAR (Vigmostad Bjørke)

Kan man le høyt av en kokebok? Ja! Ihvertfall når den er ført i pennen av NRKs energibunt Linda Eide. Sammen med bergenskokken Hanne Frosta har hun fartet høyt og lavt vestpå for å spore opp de aller beste lokale råvarene, for deretter å trylle dem om til gode oppskrifter. Det plukkes, fanges, fiskes, skrelles, slaktes og sløyes.  Obligatorisk i den norske delen av kokebokhyllen din. 

  • Gustav Jørgensen og Geir Salvesen: ØL VIN MAT (Bibere Forlag)

«Perfekte kombinasjoner til tradisjonsmat», er undertittelen på denne boken, som er et samarbeid mellom to av landets mest kompetente begersvingere; ølskribenten Jørgensen og vinskribenten Salvesen. Med på laget er også kokkekrefter fra Lompa (Olympen Mat- og Vinhus, Oslo). Bokens clou er lekkert presentert husmannskost akkompagnert av kompetente forslag til drikkefølge. Trodde du ikke det gikk an å drikke vin til rakefisk eller øl til desserten? Åjoda! 

  • Tom Victor Gausdal: KOKKELÆRE – DEN STORE KOKEBOKA (Press)

Årets mest omtalte og allerede prisbelønte kokebok kommer fra kokken på Strand, Tom Victor Gausdal. Da den landet på min kjøkkenbenk, tenkte jeg at jeg bare skulle ta en rask titt for å få et inntrykk. Jeg begynte å bla…. og la den ikke fra meg før jeg hadde bladd igjennom alle 600 sidene. Hurra! Et skattekammer av en kokebok for matlagere på alle nivåer. Gi deg selv denne boken i julegave. 

  • Norske Akevitters Venner: GYLNE ØYEBLIKK – NORSK MAT, ØL OG AKEVITT 

Dette er gaven til hun som har alt. Ihvertfall hvis hun er glad i nasjonalbrennevinet vårt og er interessert i vår fjerne og nære kulinariske historie. Les om norsk ølbryggekultur, linjeakevittens feminine opprinnelse og norsk destilleringskunst. Bli nysgjerrig på nye akevitt-typer og prøv oppskrifter på drinker og god mat, blant annet fra noen av landets akevittautoriserte spisesteder. Bestill boken fra www.norsk-akevitt.org

  • Julie Ilona Balas: JULIES GRØNNE KJØKKEN (Kagge Forlag)

Trenger du en dytt i ryggen for å fornye og forfriske kosten din? Her er boken. Du vet du skal spise mer grønnsaker, og matblogger Julie vet hvordan du skal få det til. Budskapet hennes er enkelt og forståelig – akkurat som oppskriftene på alt fra frokostdigg til middagsnam. Et funn for alle på grønnkål- og chiakjøret. Og de som har ambisjoner om å være det. 

  • Stian Floer og Jan Robin Ektvedt: GATEMAT FRA HELE VERDEN (Press)

Pozole, zapiekanka og gözleme. Tre av mange eksotisk klingende matretter i den tøft utformede gatematboken fra de like tøffe kokkene i restauranten Hitchhiker i Oslos mathall. – Ofte er det de minste matbodene som gir de største matopplevelsene, synes Floer og Ektvedt, og deler sine beste oppskrifter. Finn fram passet og oppsøk nærmeste krydderhylle, for med denne boken er det enkelt å lage god mat med masse smak. «Mammas sveler» fra Norge inkludert. 

  • Jan Ivar Nykvist: GLØD (Gyldendal)

Ikke bare er forfatteren fire ganger norgesmester i grilling, men han kan lage gode oppskrifter også. Her er mat av alle slag, masser av lure tips og tekniske triks – og selvsagt obligatoriske forslag til leskende drikkefølge til grillmaten. Lekker fotografering og layout får du og. Ønsker du opprykk til eliteserien i hjemmegrilling til sommeren, er det ingen vei utenom denne boken. 

  • Anne-Lise Mørch von der Fehr og Fredrik Solstad (foto): DRØMMEN OM DEN ENGELSKE LANDSBYGDA (Cappelen Damm)

Ingen kokebok, jeg vet det. Men absolutt en perfekt gave til alle som noen gang har satt sine ben på den engelske landsbygda – og likt det. Bli med på en rundtur mellom idylliske landsbyer og sjarmerende småsteder, storslagne slott og herskapshus, spennende hager og parker. Alle reisemålene ligger innenfor en radius på to timers kjøring fra Heathrow, Gatwick, Stansted og Manchester Airport. Advarsel: Reiselyst må påregnes!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *