På epleslang i Rygge

Knask! Det er som å være på en vingård. Men vi er ikke i Frankrike, og det er ikke druer som titter frem mellom de frodige bladene på busken. Nei, her er det store klaser med saftige og søte Rød Aroma-epler som nikker tungt mot meg. I rad etter rad henger de, klare for plukking, safting og tapping til prisbelønt, økologisk eplemost. Dyre Gård er Norges største eplegård målt i antall trær, og jeg fikk være med eplebonde Anne-Lene Bjerketvedt en tur i «åkeren». 

koblet-med-annelene

Beliggenhet, jordsmonn og solforhold gjør Dyre Gård utenfor Moss til det ideelle stedet for epledyrking. Vi er ikke langt unna flyplassen i Rygge, og bare et steinkast unna Oslofjorden. Gårdens vestvendte beliggenhet gir optimale forhold for eplene, og gjør at de smaker akkurat passe søtt og akkurat passe syrlig. Anne-Lene plukker et eple til meg, så modent, perfekt og dypt rødt at Snehvit hadde besvimt bare ved synet. Smaken og saften er formidabel, og bringer tankene mine tilbake til barndommens somre, den gang epleslang var gøyere enn mobiltelefon. 

-Ryktene vil ha det til at jorden her på Rygge-raet er så fruktbar at noen bønder har to avlinger i året, forteller Anne-Lene.  

koblet-med-fuglekasse

Akkurat nå er det innhøstingstid. All frukt plukkes for hånd, selv det som skal presses. Fire typer epler vokser på gården: Rød Aroma, Discovery, Holsteiner Cox og Santana. Ekteparet Anne-Lene og Hans Olav Bjerketvedt dyrker epler på to områder, i alt 35 000 trær. De første ble plantet i 2011. Produksjonen for 2016 ser bra ut, opplyser Anne-Lene. Biene gjorde det de skulle, og selv med et variert sommervær har solen sørget for en god modning av eplene.

Ser du fuglekassen på bildet over? Den er laget med «inngangsdør» som er akkurat passe stort for en spesiell type fink som spiser insektene i eplegården. Eplesultne rådyr stenges ute med nettinggjerde.  

koblet-med-flasker

Røde fine epler blir til leskende eplesaft i produksjonshallen på gården. Ett tonn epler gir 700 liter eplemost. Eplene dyrkes etter økologiske prinsipper, og godkjenninginstansen Debio ser til at alt går rett for seg.

– Skulle det oppstå en situasjon der det er nødvendig å hjelpe naturen litt, brukes godkjente, økologiske plantevermidler som grønnsåpevann, rapsolje eller natron.  

koblet-med-tappeprove

-Eplene tåler det meste, bare ikke hagl. Vind rett før de skal plukkes er selvsagt heller ikke ønskelig, sier Anne-Lene, og opplyser at halvparten av alle eplene vi ser rundt oss går til pressing. Resten får du kjøpt hele i dagligvarehandelen som såkalt konsumfrukt, distribuert av Bama.

To av produktene fra Dyre Gård har fått Matmerks Spesialitet-merke: Eplemosten Ferskpresset Premium Rød Aroma og blandingsproduktet Eple- og Gulrotjuice, som ferskpresses av 80% økologiske epler fra Dyre gård og 20% økologisk gulrot fra en utvalgt produsent i Rygge. Dyre Gård vant også hovedfinalen i «Det norske måltid» i Stavanger i januar i år Rød Aroma-mosten. 

koblet-med-torkede-epler

Epleskiver som er tørket ved 42 grader i 24 timer selges i gaveposer under navnet «Eplesnacks». Her brukes de minste eplene, de som er for små for dagligvarehandelen. Du finner dem på Bondens Marked, der ekteparet Bjerketvedt er faste gjester. Neste år lanserer de sin egen eplecider. Den er allerede under produksjon i eget lokale på gården. Og med nye regler for salg av alkoholholdige produkter, vurderer Anne-Lene og Hans Olav å åpne egen gårdsbutikk.  

koblet-med-thai

Somjaim fra Thailand mellom de tette radene med epler klare for innhøstning.  

kobletflaskekork

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *