Søtt paradis på Løkka

Syltetøyelskere, foren eder! Dere har fått et nytt paradis. Det er dekket fra gulv til tak av syltetøy av alle tenkelige slag, og ligger ved Olaf Ryes plass på Grünerløkka. Over 100 glass med søtt,  syrlig, salt og spicy kan smakes og tas med hjem. Hva med et glass bringebærsyltetøy med champagne? Jordbær og rose? Rabarbra og ingefær?

Den franske damen bak butikken som åpnet i går, heter Lise Bienaimé. Dette er den første butikken hun åpner utenfor Frankrike, der hun har fire utsalg av samme type. (Strasbourg, Lille, Aix en Provence og Paris (2).) I Norge har hun fått hjelp med etableringen av Erik Kramm Engebrigtsen, en av gutta bak Le Palais des Thés, Oliviers & Co og l’Occitane.

P1110592

– Vi bruker ikke konserveringsmidler, kunstige smakstilsetninger eller kjemiske fargestoffer, bare sesongens frukter, nøye utvalgt og plukket på det modneste, forteller Madame Bienaimé. All frukten som brukes kommer fra bærekraftig produksjon, og alt sitrussyltetøy er økologisk.

Trebarnsmoren har alltid vært en gourmet  og hatt en hang til det søte. Ikke rart kanskje, når hennes oldefar drev delikatessebutikk i Rue du Faubourg Saint-Honoré i Paris på begynnelsen av 1900-tallet, blant annet med et rikholdig utvalg av syltetøy.

 

IMG_7212

På 1500-tallet hadde franske apoteker et eget rom bare for syltetøy. På den tiden ble syltetøy brukt som medisin! Rommet ble kalt «chambre aux confitures», eller «syltetøyrommet». Derav navnet på dagens butikk.

Syltetøyene til Lise Bienaimé lages av fransk frukt (og litt spansk appelsin) på egen fabrikk i Amiens i Nord-Frankrike. Utvalget er på over 100 ulike syltetøy, og nye kommer til hvert år. I tillegg til søte påleggssyltetøy, ulike typer smørbar sjokolade og honning, lager hun  gelé, marmelade og chutney spesialberegnet til kjøtt (f.eks. løksyltetøy med rips og sitrusskall) og ost (f.eks. fiken med valnøtt og cognac).

IMG_7202 (1)

Fortvil ikke dersom du bor langt unna Oslo. Nettbutikken er oppe og går om to uker. Og snart kommer julesyltetøyet, blant annet i en variant med røde bær og gløgg, et med blåbær og kastanje, og et med aprikos og pepperkake. Aprikossyltetøyet lages av frukt fra en slektning av Lise Bienaimé og pepperkakene kommer fra et helt spesielt bakeri. Deilig er jorden. Særlig med syltetøy på.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *