Blomkålris med nøttesaus

Jeg har elsket blomkål siden jeg var liten. Nå også som ris. Jo, ris! Stek den med hakkede grønnsaker, lag en salatwrap, og server med en crunchy peanøttsaus. Nam!

FullSizeRender (5)

Lavkarbofolket og paleotilhengerne har visst det lenge. Blomkålen er en gylden råvare. De har skåret den opp, lagt den i blenderen rå og kjørt den til «ris». (Du kan også rive den på rivjern.) Stekt den, krydret den, og nytt den med god samvittighet og stor glede. På mange måter. 

FullSizeRender (2)

Blomkålrisen dukket stadig oftere opp i instastrømmen. Jeg måtte prøve! Her er mitt tips til en finfin lunsj- eller middagsrett med blomkål på ny måte. Et halvt hode holder til to porsjoner og vel så det. (Utrolig hvor mye ris du får av et helt hode!) Rens blomkålen, og skjær den i mindre biter. Kjør den støtvis – ikke for lenge – til ris- eller couscous-konsistens i en blender/kjøkkenmaskin.

FullSizeRender (3)

Her ser du konsistensen på risen min. Jeg stekte den med hakkede grønnsaker ved middels varme i ca 10 minutter i en stekepanne. Gulrøtter, paprika, hvitløk, vårløk, limesaft, litt soyasaus, litt salt og pepper. Her er det absolutt rom for improvisasjon! Kanskje du vil ta med noen kyllingbiter? Jeg lot meg inspirere av en oppskrift jeg fant på veggieandthebeastfeast.com, som er mye mer nøyaktig beskrevet enn det du finner her. 

FullSizeRender (4) 

Anrett risen i issalatblader og dryss sesamfrø, chiliflak og koriander over. Gjerne litt mer limesaft. Kanskje noen hakkede peanøtter? Og en peanøttsaus laget meget enkelt på denne måten: 

Bland 1/2 dl peanøttsmør med 1 ss riseddik, 1/2 ss brunt sukker, 1/2 ts soyasaus og litt salt og pepper. Visp sammen. Tilsett kaldt vann til ønsket konsistens. 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *