Kanelboller, tralala

Ingenting slår duften og smaken av nybakte boller, kringler, snurrer og fletter bakt med gjær hjemme på kjøkkenet. Kanel, kardemomme, strøsukker og smør. Jada. Det er bare å gi seg over. Tirsdag 4. oktober er  kanelbollens dag, men er ikke egentlig hver dag en kanelbollens dag, sånn i teorien…? Finn fram kanelposen, si et hjertens ja til gjær og la deg frakte til de himmelske karbohydratenes hjem!

kanelboller1

Jeg tyvstartet i helgen, og bakte disse fine hjerteformede bollene til mitt eget bursdagsselskap. De smakte fantastisk, for å si det med lite kledelig ubeskjedenhet. Superenkle å få til var de også. Det dreier seg om en klassisk, søt bolledeig. Formen får du ved å kjevle deigen ut til en stor rektangulær leiv, smøre den med kanelfyll, rulle den sammen fra begge sider, skjære den i skiver, legge skivene på høykant og til slutt ømt forme dem til hjerter. Du skjønner det når du står der foran deigen. Jeg lover! Du kan selvsagt også forme dem til vanlige, runde snurrer. De smaker like godt!

kanelboller-2

Etter heving og før steking pensler du hjertene med egg, og drysser med perlesukker. Hadde jeg vært smart og kjøpt perlesukker i Sverige, hadde bollene sett enda finere ut. Det svenske sukkeret er av en eller annen grunn nemlig mye hvitere og mer «perlete». Husk dette til neste harryutflukt! 

kanelboller2

Nystekt bolle. Jeg klarte ikke å la være å gjøre dem enda søtere (Nødvendig? Not), og avsluttet med litt melisglasur på toppen. 

kanelboller-1

Klassiske kanelboller

 • 50 g gjær
 • 5 dl helmelk
 • 150 g romtemperert smør
 • 1 1/2 dl sukker
 • 1 ts salt
 • 2 ts malt kardemomme
 • 15-16 dl hvetemel

Fyll:

 • 200 g smør
 • 1 1/4 dl sukker
 • 1 dl brunt sukker
 • 2 ss kanel

Pensling/pynt:

 • 1 sammenvispet egg
 • perlesukker
 • melis + yoghurt eller vann
 1. Smuldre gjæren i en bakebolle. Varm melken til 37 grader lunkent og hell den over gjæren. Rør. 
 2. Tilsett mesteparten av melet (ca. 15 dl), smøret i klatter, sukker, salt og kardemomme. Elt deigen godt. 10 minutter i maskin med eltekrok, eller 15 minutter for hånd. Dekk deigen, og la den heve i ca. 1 time på et lunt sted.  
 3. Lag fyllet: Rør sammen mykt smør, sukker x 2 og kanel. 
 4. Strø bakebenken med mel, og kjelvle deigen ut til et stort rektangel. Smør med kanelfyll. Rull deigen sammen fra begge sider, så rullene møtes på midten. Skjær i skiver, legg skivene horisontalt og dra og form dem til fine hjerter. 
 5. Legg bollene på bakepapir på stekeplate og la dem etterheve under klede på et lunt sted i en time. Bollene er klare for steking hvis de eser ut igjen når du trykker en finger ned i deigen. 
 6. Pensle bollene med sammenvispet egg. Strø med perlesukker og gi dem evt. et ekstra dryss kanel, før de stekes midt i ovenen ved 225 grader i 10 minutter. 
 7. Rør sammen melis og yoghurt eller vann til glasur, og pynt bollene. (Ikke nødvendig.)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *