Eplekake med gode krydder

Torstein er fast i fisken, har god farge og bor gjerne i kjelleren helt til kalenderen igjen sier vår. Neida. Jeg snakker ikke om min nye samboer, men om vintereplene med det fjonge guttenavnet Torstein. Hvert år får jeg en forsyning med disse eplene fra noen som er velsignet med hage full av gamle trær. I dag ble Torstein-eplene brukt i denne fine kaken!

img_5194

Eplesorten Torstein ( eller Rød Torstein) har vært blant våre aller viktigste eplesorter i omtrent 200 år, og er særdeles langringsdyktig, melder skogoglandskap.no. Trauste Torstein, som før lå på fruktfatet til langt fram på våren, har etterhvert måttet vike for eplesorter med med friskere smak og sprøere fruktkjøtt. Og da det ble åpnet for import av epler utover vinteren, kan du jo tenkte deg hva som skjedde med trofaste Torstein. Han ble parkert. 

Noen steder trives han imidlertid godt ennå, Torstein. Som i min brors hage på Eiksmarka i Bærum. Hvert år får jeg noen kilo av den røde frukten. Lagres de kjølig, er de fine å ty til utover vinteren, både i baking og matlaging. I dag lagde jeg f.eks. denne gode krydderkaken med Torstein-epler skåret i biter. Veldig enkel, og veldig god. 

kake

EPLEKAKE MED KANEL OG KARDEMOMME

(Jeg brukte en rund form med hull i midten, men du kan også bruke en stor brødform eller springform.)

 • 5 dl mel
 • 2 ts bakepulver
 • 1 ts salt
 • 1/2 ts natron
 • 1 ss kanel
 • 1 ts kardemomme
 • 2 dl nøytral olje
 • 2 1/2 dl rørsukker (evt. vanlig hvitt sukker)
 • 1 1/2 dl yoghurt naturell 
 • 3 egg
 • 3 middels store epler, skrelte og skåret i små terninger
 1. Smør formen godt med smør eller annet egnet fett, så ikke kaken blir sittende fast i formen når den er ferdig stekt*.
 2. Sikt mel, kanel, kardemomme, bakepulver, salt og natron i en bolle. 
 3. Rør sammen olje, sukker, egg og yoghurt i en annen bolle. 
 4. Bland det våte med det tørre i flere omganger til deigen såvidt har samlet seg. Tilsett eplebitene. 
 5. Hell deigen i formen og stek i 50-60 minutter ved 180 grader. Avkjøl kaken i formen i ca. en halvtime, før du vender den ut på en rist og lar den bli helt kald. 

TIPS!

*For det var det som skjedde meg. Jeg hadde ikke smurt formen godt nok, og hadde problemer med å få kaken ut av formen. Det endte med at jeg lot kaken bli helt kald, før jeg satte formen i glovarmt vann i vasken (et stykke opp på formen), og lot den stå der i et par minutter. Dette gjorde susen, for da lot kaken seg til slutt – med litt slamring og banking på siden med en sleiv – lure ut av formen, hel og fin. Puh! 

img_5202

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *