Dianas perfekte purre

Noen ganger kjøper jeg kokebøker som ved første øyekast ser supre ut, men som ender opp som tause og trofaste hyllevarmere. Desto bedre når jeg innimellom kommer over bøker som blir liggende fremme på benken, bøker som ender opp fulle av bokmerker – og oljeflekker. 

IMG_7239

Som boken jeg kjøpte denne uken, Simple effortless food, big flavours, av engelske Sunday Telegraph’s matskribent, Diana Henry. Her er den første av flere retter som går inn i standardrepertoiret i kjøkkenet på Skillebekk. Den funker som en forrett, som lunsj og om del av en buffet. Vel bekomme. Gjør klar for småvarm, myk purre, feta, erter, sitron, dill og god olivenolje. (Oppskrift nederst.)

IMG_7244

PS. Det står kr 349 på boken, men jeg bestilte den på nett via Arks klikk- og hentordning og betalte kr 249 for boken, som lå klar og ventet på meg i bokhandelen rundt hjørnet dagen etter. Fin ordning! 

IMG_7242

Dianas surrepurre med erter og feta

Purrebitene surrer seg myke i olivenolje og kraft – derav navnet. 

4 porsjoner (eller 8 små – f.eks. som en ganekiler før forretten, hvis du er der)

 • 4 store purrer
 • 0,75 dl god olivenolje
 • 0,75 dl kylling- eller grønnsakskraft
 • 1 knust hvitløksfedd
 • salt og pepper
 • 165 g grønne erter
 • finrevet skall fra 1/2 sitron
 • 1/2 liten potte dill
 • 100 g fetaost, grovsmuldret/i små terninger
 1. Rens og vask purren. Skjær den i 4 cm lange biter. Varm oljen i en panne eller tykkbunnet kjele/støpejernsgryte og la purrebitene surre ved lav til middels varme i ca. 7 minutter. Følg godt med, for purren skal ikke bli brun!
 2. Tilsett kraft og hvitløk. Kok opp, og skru varmen ned med en gang. Krydre med salt og pepper. Legg på lokk og la purren surre forsiktig videre i ca 10-12 minutter til den er myk. Test med tuppen av en skarp kniv. 
 3. Tilsett ertene og la dem surre raskt med til de er gjennomvarme, 1-2 minutter. Legg purren opp på fat eller asjetter, og anrett med fetaost, dill, revet sitron og evt. litt ekstra olivenolje. En skvis sitronsaft kan også være godt. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *