Ta deg en bolle på fredag!

Bolle + vaniljekrem + kokos = HIMMELSK. Det vet alle som noensinne har satt sine tenner i et nybakt skolebrød, skolebolle, 12-øres, purke eller ola-bolle. Kjær bolle har mange navn. Fredag 16. juni feires den aller første Skolebrødets dag, en nybakt markering som heretter vil gå av stabelen hvert år på den siste fredagen før skoleferien. Bedre unnskyldning for å bake eller kjøpe den solgule bollen vil du aldri få. 

IMG_1881
Rekk opp hånden alle som tror at jeg liker vaniljekrem…

Skolebrødet dukket trolig opp på 1950-tallet, sier Opplysningskontoret for brød og korn, som står bak den nye merkedagen. Den er en av de mest spiste hvetebollevariantene i Norge, og spesielt populær blant skoleelever. Derav navnet.

Også i utlandet spiser man mer enn gjerne det nordiske bakverket. Blant annet suser skolebrødene ut av de tre New York-filialene til Bakeri, drevet av norske Nina Brøndmo. Følg det norske bakeriet over there here: @bakeribrooklyn (insta) og på www.bakerirooklyn.com 

IMG_1889

Hva er et skolebrød? Svaret er enkelt: Et skolebrød er en søt hvetebolle med eggekrem (med eller uten vaniljesmak), toppet med melisglasur og kokos. Men det finnes også flere lokale varianter. Hvordan man spiser bollen kan også være nokså individuelt. Noen spiser rundt det gule, og sparer det beste til slutt. Andre begynner med å spise kokos og glasur.   

Bakerier over hele landet vil markere skolebrødets dag fredag 16. juni 2017. Sjekk hvor ditt nærmeste bakeri er! Også i Meny-kjeden vil du se mange flere skolebrød enn vanlig denne dagen. 

IMG_1883
Hvem har sagt at det MÅ være kokos på glasuren? Her har jeg hermet etter Det søte liv-Kristine, som hadde noen sneisne skolebrød av denne typen på bloggen sin.

Jeg tilbragte barndommens somre i Sandefjord. Der baker byens bakere det som – helt objektivt – utvilsomt er landets beste skolebrød. Flate drog av noen boller med lassevis av vaniljekrem og akkurat passe mye glasur og kokos. Jeg spiser dem ennå når jeg er på besøk i sommerbyen. De er like gode i dette århundret som i forrige! 

I dag bakte jeg dem selv, inspirert av den nye merkedagen. Jeg brukte opplysningskontorets kardemommeduftende oppskrift. Her får du også oppskrift på vaniljekrem, men kjøpekrem funker også helt ok. 

Damene på Opplysningskontoret for brød og korn kan sine ting. Her er deres beste tips til deg som vil bli enda flinkere på gjærbakst. 

KLASSISKE SKOLEBRØD 

150 g smør
6 dl melk
1 pk gjær
1 kg hvetemel
135 g sukker
2 ts malt kardemomme (neste gang bruker jeg 3) 
 

Eggekrem 

5 dl matfløte
5 dl helmelk
150 g sukker
2 egg
4 eggeplommer
70 g maisstivelse (maizena)
egg til pensling
melisglasur og kokosmasse til pynt
 

SLIK GJØR DU

 • Del smøret opp i små terninger og legg på tallerken slik at det blir romtemperert.
 • Ha mel, sukker, kardemomme og melk i en bakebolle. Smuldre i gjæren. Elt deigen godt for hånd eller 5-8 minutter på lav hastighet i kjøkkenmaskin.
 • Tilsett smøret når deigen er nesten ferdig, og elt til du har en fin og jevn deig.Dekk bollen med plast, og la deigen heve til dobbelt størrelse, ca. 40 minutter.
 • Eggekrem: Lag den mens deigen hever. Ha fløte, melk og sukker i en kjele og varm opp til kokepunktet.
 • Bland sammen egg og eggeplommer i en bolle. Tilsett maisennamelet og rør ut. Hell blandingen i den varme fløte-melken. Rør godt til klumpefri røre og sett til avkjøling. 
 • Ta deigen ut på et lett melet bakebord. Del den i 24 like store emner og trill runde boller. Sett bollene på en stekeplate dekket med bakepapir og trykk dem litt ned på midten.
 • Dekk bollene med et klede,og la dem etterheve til dobbelt størrelse, ca. 20-30 minutter.
 • Legg ca. 1 ss med eggekrem på hver bolle. Pensle med egg rundt kanten av bollene.
 • Stek skolebrød midt i ovnen ved 225 °C i ca. 10 minutter. Avkjøl på rist.
 • Når de er blitt kalde smør med melisglasur og dypp dem i en skål med kokos.

2 thoughts on “Ta deg en bolle på fredag!

 1. En får jo øyeblikkelig lyst til å skride til baking av skoleboller etter en dlik oppskriftspresentasjon! Og jeg skal definitivt slå til med 3 ts kardemomme i deigen, og selvlaget vaniljekrem! Skulle bare mangle etter en slik inspirasjon??

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *