– Kan jeg få grøt?

Solen skinner, Joni Mitchell synger på Reiseradioen og jeg spiser grøt. Og ikke hvilken som helst grøt. Den er langtidskokt på en helt spesiell type havregryn, og den smaker sykt godt, som tenåringen sier det.

Tipset er nemlig å spore opp havregryn av typen «steel cut», og du finner opptil flere typer på supern og i helsekosten. Steel cut havre er ikke valset flate som vanlig havregryn, men kuttet til små korn med kniv. Jeg brukte gryn fra Den sorte havre i Østfold, som er laget av urkornet svarthavre. I følge produsenten skal dette ha vært dyrket i Norge siden før vikingtiden. Og nei, jeg er ikke betalt for å skrive dette. Bare begeistret.

Grøten blir fyldig og mettende, og smaken er nydelig og nøtteaktig. At havregryn ifølge ernæringsekspertene er noe av det sunneste du kan spise er jo bare en lykkelig tilleggsomstendighet. Og siden du først har giddet å lese så langt, så skal du få et supergrøttriks av meg. Før du har grynene i gryten skal du nemlig finne frem stekepannen og gjøre dette: Riste grynene til de begynner å lukte og såvidt ta farge. Resten av fremgangsmåten finner du under. God grøt! 

IMG-3366

 

Havregrøt med steel cut havre

(4 gode porsjoner – grøten lar seg fint varme opp igjen)

Tilsett/anrett med det du liker av frukt, bær, nøtter, kanel etc. Jeg moste en banan og rørte den inn, strødde på litt kanel, friske bær og ristet kokos (og brukte kokosmelk i grøten). 

  • 7 1/2 dl vann
  • 2 1/2 dl kokosmelk, mandelmelk eller vanlig melk 
  • 2 1/2 dl steel cut havre
  • 1/4 ts salt
  1. Bland vann og melk i en stor gryte, og kok forsiktig opp.
  2. Imens rister du havregrynene i en tørr panne til det såvidt ryker og du kjenner det lukter nøtteaktig. Rist på pannen og fortsett i et par minutter til grynene såvidt har blitt gyldne. Ha dem i gryten med vann/melk.
  3. La syde/småkoke under lokk i ca. 20 minutter. Rør av og til. Tilsett saltet. La grøten putre svakt ved lav varme til all fuktighet er trukket inn, ca. 10 minutter til. Skru av varmen og la den stå i ca. fem minutter for å bli enda fyldigere. Husk å røre. Server med ønsket ekstrautstyr. Avkjøl resten av grøten og oppbevar den tildekket i kjøleskapet.   

 

 

2 thoughts on “– Kan jeg få grøt?

  1. Dette må vi prøve! Ut og lete etter korn!! Clafoutisen var jo også helt nydelig. Og veldig lett??Aldri lagd det før jeg?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *