Risoni og rosé

Du kjenner vel til risoni? Den lille risformede pastavarianten som kan tilberedes på tusen måter, og som alltid smaker like godt?

Bruk den i supper og gryter, som tilbehør eller som basis for en salat, slik jeg har gjort her. Spis den varm, spis den kald, spis den lunken. Alt går. På bildet over ser du den i fullkornversjon.

Denne gang lot jeg risonikornene spille hovedrollen i en fin og vårlig rett. Spis den til lunsj, eller som forrett. Til middag, eller i boks på tur. Risonien kokes smakfull i kraft, og jazzes opp med det du måtte ha av grønnsaker, urter, ost, nøtter etc. For eksempel som i oppskriften under.

Risoni med spinat og feta

(Lunsj for 2/Middag for 1 sulten)

 • 1 ss olivenolje eller smør
 • 2 stilker vårløk, skåret i tynne ringer
 • 1 stort hvitløksfedd, finhakket
 • 1/2 stor pose spinat, grovhakket
 • 1/4 ts salt
 • 2 1/2 dl kyllingkraft eller grønnsakskraft
 • 100 g risoni
 • 1/2 ts revet sitronskall
 • smuldret fetaost etter smak, f.eks. 1 dl + litt mer til garnityr
 • 1 1/2 dl edamamebønner eller grønne erter
 • et par reddiker, i tynne skiver
 • 1 liten potte dill eller et par dl bladpersille, hakket

Smelt smør/varm oljen over middels varme i en kjele eller panne. Jeg brukte en liten kjele.

Rør inn hvitløk og mesteparten av vårløken (spar resten til garnityr). La blandingen surre seg blank, men ikke brun, i et par minutter.

Tilsett kraften og kok opp. Ha i risoni, sitronskall og salt. Legg på lokk, og la alt småkoke forsiktig ved middels varme til pastaen er nesten gjennomkokt, og mye av væsken er kokt inn, 8 – 10 min. Rør et par ganger underveis.

Tilsett spinaten, og rør den inn i blandingen etter hvert som den faller sammen, ca. 2 minutter.

Rør inn ost, bønner/erter og dill/persille. Spar litt urter til garnityr. Kok i ca. 1 minutt, til alt er gjennomvarmt.

Strø mer ost, vårløk og urter over og server.

DAGENS ROSA:

Rosé-sesongen er for lengst i gang her i huset, hurra! Jeg er ikke alene om å være svak for den lyserøde drikken, for ferske tall fra Vinmonopolet forteller at nordmenn drakk imponerende 72% mer rosévin i pandemiåret 2020 enn i 2019. Selvsagt økte inntaket av all slags vin pga stengte grenser og null taxfree, men dog. Dette er en bemerkelsesverdig økning.

Utvalget er større enn noensinne, og dagens rosa i mitt glass kommer fra en vingård som ligger midt mellom Languedoc og Provence, sånn omtrent midt på den franske middelhavskysten. Økologisk sertifiserte Ch. de Valcombe Pastel Rosé, fra vinslottet med samme navn, er ny i polhyllene i år, og kan fort komme til å bli en gjenganger i mitt hus. Den er av de lette, behagelige, men ikke kjedelige, klassiske, sørfranske rosévariantene. Råstoffet er Syrah (96%), ispedd litt Viognier (4%). Fargen på vinen er delikat, blek rosa. Akkurat som de berømte flamingoene i våtmarksområdet Camargue, som ligger like nedenfor vinmarkene der nevnte druer har vokst seg saftige i sol og saltvannsluft.

Sitrus, grønne epler og grapefrukt, sier Vinmonopolet i sin produktomtale, og anbefaler franskmannen til skalldyr, kylling og som aperitiff. Jepp. Vinen passer selvsagt også ypperlig til salater og lettere fiskeretter, og som balkongvin er den intet mindre enn perfekt. Det er bare å tulle seg inn i pleddet, lukke øynene og drømme om den gangen vi igjen kan vende nesen sørover og drikke vinen der den er laget.

Ch. de Valcombe Pastel Rosé

Rhône, Costières de Nîmes.

Kr 169.90. Bestillingsutvalget.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *