Høstens må-lage-kake

Hadde jeg visst hvor enkelt det var, hadde jeg gjort det lenge før. Hva da? Bakt en eplegalette. Klask den i bordet neste gang du har gjester, og vær forberedt på salige sukk. IMG_7557

Bestiller du galette Breton på restaurant i Frankrike, er sjansen stor for at du får en bokhvete-pannekake med salt fyll. En galette kan også være en flat kake eller pai, fylt med ulike typer frukt etc. Blant tusen oppskrifter på vidunderet, havnet jeg på en fra det amerikanske matmagasinet Bon Appetit. Den viste seg å være superlett – og veldig god, ikke minst fordi den serveres med pisket krem rørt med lønnesirup. Nam! En sprø og deilig kakebunn, fylt med småvarme, myke eplebåter. Her får du den. Lykke til!

Eplegalette

Lag først deigen:

 • 1 ss sukker
 • 1/2 ts salt
 • 2 1/2 dl mel
 • 85 g kaldt smør, i terninger
 • 1 stort egg, sammenvispet

Visp sammen sukker, salt og mel. Smul smøret godt inn i blandingen med fingrene til alt smøret er knadd inn i melet. Tilsett det sammenvispede egget, og bland med gaffel til deigen samler seg. Hell deigen over på melet bord og elt den raskt sammen, evt med litt mer mel hvis den er veldig klissen. Form til bolle, kle med plastfolie og legg i kjøleskapet i to timer. (Jeg hadde dårlig tid og tok den ut etter en halvtime. Gikk helt fint.) Deigen kan gjøres klar to dager før bruk, oppbevart i kjøleskapet.

Bak ut kaken:

 • 55 g smør
 • 1/2 vaniljestang, delt på langs, frø skrapt ut
 • mel til utbaking
 • 2-3 epler (avhengig av størrelse), renset og skåret i tynne båter (jeg beholdt skallet på)
 • 3 ss brunt sukker (f.eks. muscovado)
 • 1 egg
 • 1 ss vann
 • 1 ss sukker
 • 1 liten kartong kremfløte
 • et par ss lønnesirup

Sett ovnen på 190 grader. Smelt smøret i en liten kjele sammen med vaniljefrø og stang. La smøret skumme i noen få minutter og såvidt bli brunt. Obs! Brenner seg lett, følg med i timen! Ta av varmen og fjern vaniljestangen.

Kjevle deigen ut til et rektangel eller den formen du ønsker og får til  – på en godt melet flate. Legg deigen over på en stekeplate med bakepapir. Det går også an å kjevle leiven ut direkte på bakepapiret. Jeg rullet deigen rundt kjevlet og fikk den helskinnet over på platen på den måten.

Legg eplene tett i tett på deigen, men sørg for å ha igjen en passe bred bord langs kanten. Pensle eplene med det brunede vaniljesmøret og dryss brunt sukker over. Brett kanten inn over eplene. Knip deigen sammen der det er nødvendig. Pensle deigkanten med egget vispet ut med 1 ss vann. Strø sukker over kanten til slutt.

Stek i ca 40 minutter, avhengig av ovn. Følg godt med underveis og flytt kaken evt opp eller ned i ovnen. Kanskje du skal snu den rundt også, for helt jevn steking.

Server med pisket krem, iblandet litt lønnesirup. Kaken er god både småvarm og kald. Den kan varmes opp igjen dagen etterpå. Hvis det blir igjen noe da…

 

One thought on “Høstens må-lage-kake

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *