Kaken med de hundre smaker

Banankake (1)

Dette er ikke en vanlig banankake, eller banana bread, som de sier i USA, for det er selvsagt derfra oppskriften kommer. Etter et lengre opphold over there, way back i forrige århundre, fikk jeg smaken på dette bakverket. Jeg blir like lykkelig hver gang jeg kommer inn på Kaffebrenneriet, og ser at sjefskonditor Patrick Dufault har satt banankake på menyen igjen.

Det som skiller min egen banankake fra Patricks, og alle andre for den saks skyld, er at jeg kan lage den med det jeg til enhver tid måtte ha i skapet. Likevel er den  alltid vellykket. Den er søt og saftig, har fin konsistens  – og en deilig liten sprø skorpe på toppen.  I tillegg til å være god – både til frokost, kaffe, eller dessert (med en kule is eller en skje vaniljekesam) – er den en kake som kan  spises med relativt god samvittighet. Den lages med olje og yoghurt, og inneholder ikke for mye sukker. Du kan til og med variere hva slags mel du bruker, og slik lage en grovere, og enda sunnere kake. I tillegg kan du putte oppi det du liker av nøtter og tørre frukter – og slikt er som kjent ikke av det verste man kan spise.

Hvordan blir favorittkaken min forskjellig fra gang til gang? Jeg tar utgangspunkt i en grunnoppskrift, men en del av ingrediensene har store rom for variasjoner. Noen ganger er det ikke en gang en banankake, men en gulrotkake, squashkake eller eplekake. Hva du bruker i tillegg velger du selv, ut fra listen under.  Kaken på bildet er f.eks. bakt med banan, svisker og pistasjnøtter. Fin måte å få tømt bakeskuffen for vansmektende nøtter og tørr frukt!

Her får du oppskriften. Jeg fant den i det amerikanske matbladet Food Network Magazine for mange år siden. NB! Her går det i cups, og ikke gram. Det er ikke snakk om en kaffekopp, men en nøyaktig amerikansk cup, målt med egnet målebeger. Kjøp! Eller finn frem til en omregningskalkulator på nettet. Dem finnes det mange av. Jeg liker også å bruke måleskjeer for å få nøyaktige hele, halve og kvarte teskjeer. Djevelen er i detaljene.  Lykke til!

 

SMART BANANKAKE

1.VELG EN SMAK

Gjør klar 1 cup av enten:

 • most banan
 • revet pære, saften klemt ut
 • revet eple, saften klemt ut
 • revet gulrot
 • revet squash, saften klemt ut

2.VELG SMAKSTILSETNINGER

Gjør klar opp til 1 3/4 cups (gjerne mindre, men ikke mer) av følgende ingredienser. Bruk ikke mer enn 3/4 cup nøtter. Rist nøtter i tørr panne og hakk dem før bruk. Skjær større fruktbiter i mindre deler.

 • valnøtter
 • pekannøtter
 • mandler
 • hasselnøtter
 • pistasjnøtter (ikke salte)
 • tørkede tranebær
 • gojibær
 • rosiner
 • tørket fiken
 • tørket aprikos
 • tørkede dadler (uten sten)
 • svisker
 • havregryn
 • hakket mørk sjokolade
 • revet kokos

3.SKRU PÅ OVNEN OG GJØR KLAR FORMEN

Sett ovnen på 175 grader C. Smør en brødform eller kle den med bakepapir. Selv bruker jeg former jeg ikke trenger å smøre. Du kan også bake kaken i flere mindre former.

4.LAG RØREN

Bland sammen det tørre i en bolle:

 • 1 1/4 cup hvetemel
 • 3/4 cup sukker (jeg bruker brunt)
 • 1 ts bakepulver
 • 1 ts salt
 • 1/2 ts natron
 • 1/2 ts kanel
 • 1/2 ts muskat (eller kardemomme)
 • 1 ts vaniljesukker

I en annen bolle visper du sammen:

 • 2 egg
 • 1/2 cup nøytral olje (raps eller solsikke)
 • 1/2 cup yoghurt naturell
 • 1 ts finrevet sitrusskall (kan utelukkes)

Rør deretter inn frukten fra punkt 1 i røren, og vend inn det tørre.

5.STEK KAKEN

Hell røren i formen og stek den ved 175 grader C i 55 minutter. Sjekk gjerne med en kakenål, for ovner er forskjellige.  Avkjøl kaken i formen på en rist i en halv time, før den tas ut av formen, legges på risten og avkjøles helt.

Glaser evt med sjokolade-, sitrus- eller melisglasur, alt etter hva du har fylt kaken med. Eller spis den som den er, kanskje bare med et lett melisdryss.

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *