Bobler og blåskjell

 Hvitvinsdampede blåskjell ristet i panne med hvitløk og persille, kysset raskt av smør og servert på toast? Med et liiiiite onsdagsbobleglass til? Ja takk! 

fullsizerender-8

Et nett med blåskjell fra fiskedisken er en god løsning når du står i butikken, klokken går og du ikke aner hva du skal lage til middag. Som regel damper jeg dem bare sammen med urter, løk og hvitløk, men i dag gikk jeg et skritt videre, og la de ferdig dampede skjellene i stekepannen. Der fikk de et kort opphold sammen med ferdigblanket løk og hvitløk, samt et generøst persilledryss. Og en klatt med smør. Deretter bar det over på et stort stykke ristet surdeigsbrød fra Åpent Bakeri rundt hjørnet, av typen med bokhvete – min favoritt. Litt ruccola ble det også plass til. Godt!

fullsizerender-7

I glasset til blåskjelltoasten smaker det muy bueno med en boblende spansk cava, Pedregosa Reserva Clos Brut Nature 2013. (Kr 139,90. Bestillingsvin, men den står likevel hyllen på mange pol.) Jeg møtte nylig en representant for den økologiske produsenten på en større vinsmaking i Oslo, og falt pladask. For boblene, altså. Et friskt, tørt og hyggelig bekjentskap. (Fremdeles boblene.) Anbefales!

BLÅSKJELL PÅ TOAST

En fin smårett eller kveldsrett. Deler du brødskivene i mindre biter, blir dette en fin forrett også. Her har jeg beregnet oppskriften til to porsjoner.

 • 2 store skiver landbrød eller lignende, godt brød
 • 1 nett blåskjell
 • en liten potte persille (andre friske urter funker selvsagt), finhakket
 • 1 liten løk, finhakket
 • 2 hvitløksfedd, finhakket 
 • olivenolje
 • smør
 • evt. litt ruccola
 1. Skyll og rens blåskjellene. Dra av skjegg og kast skjell som er knuste, eller som ikke vil lukke seg når du banker dem mot benken. 
 2. Kok opp 1 dl vann og 1 dl hvitvin og damp skjellene til de åpner seg. 
 3. I mens steker du løk og hvitløk i hvitløk til den blir blank, ikke brun. 
 4. Plukk innmaten ut av skjellene og ha dem samlet over i pannen sammen med persille og en klatt smør, og stek ved middels høy varme i maks et minutt. Legg alt over på ristet brød med litt ruccola. Salte og pepre. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *