Raffe røtter

Sjelden har vel røttene smakt bedre og sett mer smashing ut enn i denne lettlagde terten. Sesongmat dø luks!

Rotgrønnsaker er nam. Sellerirot. Pastinakk. Jordskokk. Beter. «Selve grunnmuren i det norske kjøkkenet», som Bama sier det. Ofte skjærer jeg dem i biter, og hiver dem i ovnen. Litt olivenolje og ferske urter hører med. Ovnsstekte rotgrønnsaker får en deilig, søtlig smak, og spiller fint på lag både med fisk og kjøtt.

Her har jeg derimot brukt grønnsakene i en terte med bunn av ferdigkjøpte butterdeigplater. Det blir ikke bedre. Og det blir ikke enklere. Så enkelt, at du ikke får noen annen oppskrift enn dette:

Skjær opp grønnsakene i like høye biter. Stek dem møre i ovn (ca. 200 g i ca. 30 min). Smelt litt smør og honning i en ildfast form (min måler 24 cm i Ø), strø litt rosmarin i formen, og legg i grønnsakene. Kjevle ut butterdeigen, og legg den over grønnsakene. (Jeg kjevlet ut to plater butterdeig, lappet sammen til en.) Stikk deigen ned langs sidene i formen. Stikk også noen små snitt i deigen, så dampen slipper ut under steking. Pensle gjerne deigen med sammenvispet egg. Stek terten i ca. 30 min ved ca. 200 grader, alt etter hvordan ovnen din oppfører seg. Når terten er ferdigstekt lar du den ligge i formen i fem minutter, før du kjapt vender den over på et fat. (Hallo, søstrene Tatin.)

Nyt!

(Og hvis du vil ha oppskriften i detalj, finner du den på olivemagazine.com.)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *