Rosa junijubel

Jordbærene er fra Spania, vinen er fransk og gradestokken på min Oslo-balkong sier Syden. Bedre blir det ikke. Jo, det blir det – med denne friskusen av en salat på bordet. Si hei til spekeskinke, feta, pinjekjerner, basilikum og jordbær, og si hurra for juni!

Salaten er enkel å lage, med smaker som begeistret danser samba på tallerkenen. Salt skinke, søte bær. Myk feta, sprøstekte pinjekjerner. Noen oppskrift trenger du ikke, for det er bare å blande feltsalat (eller annen småbladet salat eller ruccola), spekeskinke, feta (eller hva med litt chèvre?) revet basilikum, jordbær og pinjekjerner (ristet i tørr panne), og dryppe litt balsamicoeddik og god olivenolje over. En omgang med pepperkvernen er prikken over i’en. Godt brød ved siden av skader ikke.

I glasset denne gangen, en ypperlig rosé laget av familien Bories, fra deres vinhus Château Ollieux Romanis i Languedoc, et godt stykke bortover langs den franske middelhavskysten. Vinen er laget av 50% grenache gris, 40% cinsault og 10% carignan, og vinstokkene er mellom 10 og 50 år gamle. Mellom vinstokkene på gården til Madame Jacqueline, Monsieur Francois og sønnen Pierre Bories, rusler 60 sauer, og vinproduksjonen er økologisk, selv om vinhuset ikke er offisielt sertifisert som dette.

Vinen går som hånd i hanske til salaten, for er det ikke en anelse jordbær i duften? Smaken er fyldig og lang, med fin syre og en forunderlig evne til å frakte den som drikker vinen til en fortauskafé på langt sydligere breddegrader… Akk, frankofil ønsketenkning igjen. Lurer på om jeg i det hele tatt husker hvor jeg har lagt passet?

Ch. Ollieux Romanis Cuvée Classique Rosé 2020, kr 199, BU.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *