Munter herre fra Verona

–  Corvina, Rondinella, Molinara, messer Vittorio Corvi, og rekker meg et glass. Han snakker ikke om bilmodeller eller moteskapere, men om de tørkede og innskrumpede druene som brukes i en av Italias mest ettertraktede viner: Amarone.

9IMG_7492

-Corvina, Rondinella, Molinara, gjentar han, og skjenker i enda en skvett. Jeg er på besøk hos vinhuset Gerardo Cesari i Veneto, i Valpolicelladistriktet, ikke langt fra Verona i Nord-Italia. Det er oktober. De fleste druene er i hus, og Vittorio Corvi og produsenten Cesari kan gå vinteren trygt i møte. Det har vært en god sommer for druene, mener han. På vei inn i dagens tredje vinmark møtes vi av pledd, piknikkurver, flasker og glass. Hvor skal man ellers smake seg gjennom husets portefølje, enn under de fremdeles frodiggrønne vinrankene? Noen vinsmakinger husker man bedre enn andre, og denne er utvilsomt en av dem.
– Corvina, Rondinella, Molinara…

4P1110720

Klare for plukking. Drueklaser på ranker bundet opp etter alle kunstens regler. Et fascinerende syn jeg aldri går lei.

Tidligere på dagen besøkte vi den fem hektar store prestisjevinmarken Il Bosco, som også er navnet på vinhusets amarone-flaggskip: Il Bosco Amarone Valpolicella Classico Riserva. (2009-årgangen fås på polet for kr 419.90.) Det var her Vittorio med et glimt i øyet pekte på vinstokkene og sa:
«-Her er pengene!». Det var her han fortalte om de strenge kravene som stilles til produksjonen av amaronedruene og fremstillingen av vinen. Om været og klimaets betydning. Om denne høytliggende vinmarkens gunstige solforhold og dens karakteristiske kalkholdige jordsmonn. Om håndplukkingen og selekteringen av de beste druene. Om at vinen må ha minst 14 % alkoholinnhold, og ligge på fat i minst to år før den kan selges. 

1P1110707

Druene fra Il Bosco-vinmarken plukkes, kontrolleres, tørkes, skvises, kontrolleres, gjæres, lagres, kontrolleres, stelles og pleies – og tappes på flaske. Ingenting overlates til tilfeldighetene.
– Vår beste vin, sier Vittorio Corvi, og føyer til at Cesari eksporterer så mye som 90 % av all vinen de lager. En ikke ubeskjeden andel sendes nordover til Norge. 

P1110708

-Risotto uten amarone er helt uakseptabelt, mener Vittorio, som også gjerne drikker den kraftige rødvinen til villsvin, vill kanin og modne oster. 

2P1110704

Vittorio og druene. Om noen uker er de rynkete og tørre – perfekte for videreforedling. 

IMG_7491

Vinens hvilerom. I den underjordiske kjelleren ligger fat på fat med valpolicellavin av mange slag. Riktig temperatur og luftfuktighet kontrolleres nøye. 

5P1110724

Amarone Il Bosco er en av flere viner fra Cesari som du finner i polhyllene. Smak gjerne også deres standard-valpolicella, Valpolicella Classico 2013, varenr. 3028701, kr 137,50, deres hvite  Lugana Cento Filari 2014, ((Trebbiano/Chardonnay), varenr. 481801, kr 165, eller en hvit Soave Classico Superiore, varenr. 3117301, kr 127.90.

IMG_7535

Ciao, bella Italia. Morgenstund i Bardolino mens vi venter på båten som skal ta oss over Gardasjøen. Flyplass neste. 

IMG_7530

Det lages ikke juice bare av Corvina, Rondinella og Molinara i dette området. Her får man for eksempel kjøpt friskpresset juice av lokale granatepler og sitron. Kan vel være greit – som en avveksling. 🙂

 

Jeg tilbragte et døgn som gjest hos Cesari sammen med den norske importøren av vinene herfra. Denne reportasjen er skrevet på eget initiativ. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *