At Nigella Lawson spiser disse bokhvetemuffinsene som nattmat (jfr. tittel) er ren spekulasjon. Alle som har sett henne på TV vet dog at hun har en tendens til å ende opp foran kjøleskapet utpå kvelden, hemningsløst mumsende på ymse restemat. Jeg kan med sikkerhet fastslå at disse munnfullene med banan, gulrot, sitronskall, malte mandler, bokhvete m.m. aldri vil overleve til sent på kvelden i mitt hus. Til det er de for gode. Glutenfrie er de og, for alle som tar hensyn til slikt.
Oppskriften fant jeg i den nye kokeboken hennes: Simply Nigella – Feel Good Food. «Lush and light» og «wonderfully succulent» kaller hun dem selv, noe det ikke er vanskelig å være enig i. (Oppskrift under bildet.)
Bokhvete-, banan- og gulrotmuffins
12 stk – bruk et muffinsbrett med papirformer
- 1 stor moden banan
- finrevet skall og saft fra 1 økologisk sitron
- 75 g mykt lysebrunt sukker
- 2 store egg
- 1 1/2 dl olivenolje (vanlig virginolje, ikke en olje med for kraftig smak)
- 150 g bokhvetemel (jeg fant dette på Coop Mega)
- 50 g malte mandler (jeg kjørte mine i blenderen)
- 1/2 ts natron
- 2 ts bakepulver
- 250 g gulrot, skrelt og revet
- 1 1/2 ts sesamfrø
- Sett ovnen på 200 grader og gjør klar muffinsbrettet og formene.
- Mos bananen i en stor bolle (bruk f eks potetmoseren) og bland med sitronskall og saft. Rør inn sukker, egg og olje.
- Bland det tørre i en annen bolle: mel, mandler, natron, bakepulver. Rør sammen.
- Bland det tørre med det fuktige, tilsett gulrøttene og bland med en treskje eller slikkepott.
- Fyll formene nesten helt opp, strø sesamfrø over og stek i 15-20 minutter. Test med kakenål.
- Ta brettet ut og sett over på rist. Når du klarer det, uten å brenne deg, flytter du muffinsen over på risten og lar dem avkjøle til du ikke klarer å vente lenger. De kan spises både varme og kalde, sier Nigella. Hvis du skal lagre dem, kan de oppbevares i en boks med lokk i opp til fem dager. Varm dem evt., opp igjeni ovnen før servering ved 150 grader i 5-7 minutter.