Enkel kyllinggryte

Ok, du må skjære opp litt grønnsaker først. Men så! Så klarer denne fyldige og gode kyllinggryten seg selv, der den står og putrer i ovnen til alt er mørt og velsmakende. 

IMG_4657

Bruk støpejernsgryten din, eller en annen tykkbunnet gryte som tåler å stå i ovnen. Sett gjerne hele gryten på bordet når maten er klar. Skikkelig kosemat! (Og har du ikke en slik gryte, kan du selvsagt frese grønnsakene i en panne først, og deretter steke hele retten i en ildfast form.)

IMG_4637

Du begynner pent og stille med å frese rosmarin og laurbær. Oppskriften ber om ferske laurbærblader, og jeg hadde flaks som nettopp hadde vært i Frankrike og fått med meg noen slike hjem i kofferten. Ellers hadde jeg måttet bruke tørkede laurbærblader, og kanskje brukt noen ekstra. 

IMG_4639

Deretter lar du hvitløk, purre og løk surre med i urtegryten en stund. 

IMG_4655 
Ferdig! Flott rett til hverdag og fest. Varier gjerne med urter og grønnsaker etter hva du har i skapet, eller har lyst på. Vel bekomme!

KYLLINGGRYTE

4 porsjoner

  • 1 løk
  • minst 6 hvitløksfedd
  • 2-4 skiver spekeskinke
  • blader fra minst 2 rosmarinkvister
  • 2 ferske laurbærblader, eller minst 3 tørkede
  • olivenolje
  • 600 g søtpoteter (eller vanlige poteter, eller flaskegresskar)
  • 100 g aromasopp
  • 4 kyllinglår med ben
  • 2 1/2 dl chianti eller annen god rødvin
  • 2 x 400 g hermetiske tomater, gjerne plommetomater 
  • svarte oliven med sten
  1. Sett ovnen på 190 grader. Skrell løken og skjær den i 8-10 båter. Vask, rens og skjær purren i ringer. Skrell hvitløken og skjær den i skiver. Skjær skinken i tynne strimler. Dra rosmarinbladene av stilkene. La skinke, rosmarin og laurbær surre i et par spiseskjeer olivenolje i ca. 2 minutter, mens du rører med en sleiv. 
  2. Tilsett hvitløk, løk og purre. La putre i 10 minutter. Rør innimellom. 
  3. Skrell og skjær søtpotetene i spisegode biter. Skjær soppen i 2 eller 4 alt etter hva du liker. Ha søtpoteter og sopp i gryten. 
  4. Dra/skjær skinnet av kyllinglårene og kast det. Legg kyllingen i  gryten og hell på rødvin.
  5. La vinen koke inn i 5-6 minutter før du har i tomatene. 
  6. Bland godt. Fjern steinene fra olivenen og ha olivenkjøttet i gryten. Kok forsiktig opp og sett så gryten i ovnen i 1 time, eller til sausen har tyknet og alt er mørt og fint. 
  7. Smak til med salt og pepper, og server med godt brød. 

PS: Dette er en modifisert utgave av Jamie Olivers Kylling Cacciatore fra hans siste kokebok Jamies supermat, fra Gyldendal. Har du ikke kikket i denne boken, har du noe til gode! 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *