Duften av gjærbakst…

P1090535redigert 2

-Skal jeg ta med kake, spurte jeg, da invitasjonen til bursdagslaget kom. Svaret fra mine bakeglade slektninger var selvsagt ja og takk. Jeg endte opp med gjærbakst. Igjen. Og ikke helt uten grunn. Tidligere i uken hadde jeg vært på kurs i gjærbakst og bollesnurring for bakebloggere hos Idun fabrikker, og jeg bestemte meg for å forsøke å gjenta noen av triksene på hjemmebane. Dette skulle bli andre boller! Sjokoladesnurreboller!

Oppskriften er det ikke noe hokus pokus med. Den finner du på baksiden av gjæresken (byttet margarin med smør). Men jeg hadde lært en smart måte å bake ut bollene på, og jeg hadde fått proffbakernes hemmelige smøretips, noe som gjør gjærbaksten ekstra gylden og lekker (få tipset litt lenger ned).

IMG_6020

1. Smarte snurreboller  (se bilder av fremgangsmåte lenger ned):  Kjevle ut deigen (se oppskrift under) til et rektangel.  Pass på å ha godt med mel på benken.  Smør ønsket fyll (sjokolade, smør&kanel, eple etc.) utover halvparten av leiven. Brett den andre halvparten over. Skjær i tynne strimler. Tvinn hver remse først rundt seg selv, som en spiral, og deretter rundt, over og under to fingre – med fullstendig kunstnerisk frihet. Øving gjør mester – og alt smaker like godt! (NB! Smøretips følger under bildene.)

P1090017

 

2. Smøretips: Pensle gjærbaksten med et sammenvispet egg, en klype salt og en spiseskje vann. Ikke bare én, men to ganger. Vent til første strøk har trukket inn – og pensle igjen. Resultat: Supergyldne, uimotståelige, nybakte boller.

Oppskrift snurreboller

200 g smør
4 dl melk
1 pose Mors Hjemmebakte Tørrgjær For Søte Deiger
2 egg
2 dl sukker
1 ts salt
1 kg hvetemel
1 ts kardemomme
evt rosiner

+

Ønsket fyll til å smøre leiven med, f.eks. 100 g smør, 1 dl sukker og 4 ts kanel. Jeg brukte en pose ferdig sjokoladefyll fra  Idun. Bursdagsbarnet var jo tross alt en 13-åring.

Smelt smøret. Hell i melken og  varm opp til 40 grader. Pisk egg og sukker lett. Ha det tørre i en bolle og bland godt sammen  før du blander inn det våte. Elt deigen blank og smidig. Dekk til med plast og hev i ca. 25 minutter.

Ta deigen ut av bakebollen og la den hvile i et par  minutter. Kjevle ut deigen til et rektangel. Følg fremgangsmåten som beskrives litt lenger opp på siden.

Hev bollene lunt i minst 40 minutter. Pensle som angitt i tipset over oppskriften.

Stek i ca. 10 minutter midt i ovnen ved 220 grader.

Avkjøl på rist.

Gratulerer med dagen, Bernhard!

P1090073

 

3 thoughts on “Duften av gjærbakst…

  1. Flott blogg! Denne oppskriften skal prøves. Deilig sammen med varm sjokolade på en slik regnfull novemberdag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *