Mateventyret på Hadeland

Møt hotelleieren og gårdbrukeren som tenkte langt utenfor boksen og like godt gjorde svømmebassenget om til ysteri. Den uortodokse osteproduksjonen og andre smaksrike sjakktrekk førte til at Olav Lie-Nilsen på Thorbjørnrud Hotell denne uken ble kåret til Årets Lokalmatgründer.

redigerte-kuer-i-gresset-koblet

– I klarvær kan du se helt til Gaustadtoppen, sier Olav Lie-Nilsen, og peker ut i horisonten.

Han står på tunet på Øvre Kjekshus gård, omringet av intenst gumlende kuer i gress til knes. Da Olav tok over gården høyt oppe i lia over Randsfjorden var den både forfallen og fraflyttet. Nå har han pusset opp hovedhuset, bygget opp den nedbrente låven og etablert seg med kuer, griser, sauer, gjess, hunder, katter, skinker, blomster og bær. Hønene tok reven i fjor.
– Det er enormt tilfredsstillende å ha hånd om så store deler av verdiskapningen, sier han, og viser til at hotellet han eier på Jevnaker, noen kilometer nedenfor, nå er selvforsynt med diverse kjøtt- og osteprodukter. Ost, smør og crème fraîche lages av melk fra kuene og sauene på gården. Skinker spekes på stabburet, og ferskt kjøtt sendes til videreforedling og blir til pølser og roastbeef. 

skinker-kuer-og-griser-koblet

For fem år siden bestemte Olav seg for at Thorbjørnrud skulle bli best i Norge på lokalmat, og denne maten ønsket han å produsere selv. I dag står maten hans på hotellets bord, etter knallhard jobbing, riktig nok sammen med gode hjelpere. 

-Men Hadeland er full av folk som klapper og heier, og det er viktig.

Og det er ikke bare lokalbefolkningen som heier på den initiativrike mannen. For en snau uke siden ble Olav kåret til årets Årets Lokalmatgründer av Nationen, Hanen og NorgesGruppen. Med utmerkelsen ønsker de «å løfte fram all den spennende lokale maten og drikken som har vokst fram de siste årene og ikke minst menneskene bak.» I juryens begrunnelse heter det blant annet at «Olav Lie-Nilsen er en visjonær og aktiv gründer», at «bare en ekte gründer som liker hardt arbeid ville gjort det på denne måten», og at «han har vist et utrettelig pågangsmot for norsk landbruk og matproduksjon (…)»

olav-og-sauer-koblet

Bærekraftig matproduksjon, levende kulturlandskap og lokalmat er hovedstikkordene for Olavs arbeidsfilosofi. Og sjelden har vel fyndordet «fra fjøs til bord» stemt bedre.

 -Hos oss står det gode måltidet, unike lokalmatopplevelser og pur matglede i sentrum, sier han, og inviterer oss på en ostebit på Thorbjørnrud, som ligger rett ved Hadeland Glassverk på Jevnaker. 

ost-koblet

Å anlegge et ysteri i et hotell er uvanlig nok. Å gjøre det i et svømmebasseng er enda mer spesielt. Olav selv forelsket seg i ideen, og gjennomførte den.

Ikledd beskyttende støvler, frakk og hårnett blir vi vist vei inn i det aller helligste. Der hotellgjestene før plasket i klorvann, lages og lagres nå store, vakre blåmuggoster av ku- og sauemelk, samt en norsk variant av den klassiske, britiske cheddarosten. Er du nysgjerrig på osten fra basseng-ysteriet på Thorbjørnrud kan du se etter den på Bondens marked, reise til Thorbjørnrud – eller bestille den her.  

salami-fenalar-og-ost-koblet

Har du opplevd lunsjbordet på Thorbjørnrud Hotell, glemmer du det ikke så lett. Hjemmelagde skinker og pølser, ultrakortreiste oster, pizza fra vedfyrt ovn, hjemmebakt brød og masser av særdeles gode salater og grønnsaksretter. Gir du beskjed på forhånd, er det fullt mulig å stikke innom til lunsj, selv om du ikke er gjest på hotellet, får vi vite. 

ost-og-skinke-koblet

Blå Ku er en mild og behagelig blåmuggost, laget i hotellets eget ysteri. Som gjest på hotellet får du også smake speket kjøtt fra de utegående grisene på Øvre Kjekshus gård. 

hage-og-bord-koblet

Thorbjørnrud Hotell er bygget i flukt med den gamle direktørboligen til Hadeland Glassverk. Lenge var stedet fagbevegelsens store konferansehotell, og det var i denne perioden at Olav jobbet her som direktør. Da hotellet skulle selges, overtok han det. Ikke lenge etter kjøpte han også gården på Gran, og vips var alle fritidsproblemer forsvunnet. 

Den ærverdige direktørboligen brukes til selskaper, middager og møter, vakkert beliggende med utsikt over en enorm hage og glitrende fjord. Hagen er tilbakeført fra fordums storhet, med singelganger og avdelinger for pryd- og nyttevekster. Blant annet finnes her en genbank for rabarbra, med over 20 ulike historiske sorter. 
ol-og-kunst-koblet

Fellesarealene på Thorbjørnrud Hotell er fulle av kunst og visuelle adspredelser. Noen gjester vil garantert være mer interesserte i det som er i gjære på et lite rom i kjelleren. Der brygger dagens hotelldirektør, Kjetil Myrengen, øl i samarbeid med Hadeland Håndverksbryggeri. 

-American pale ale, porter og witt er blant slagene vi har laget hittil med bra resultat. Målet er å ha vårt eget lille bryggeri, der vi kan hente inn gjestebryggere og arrangere smakinger, forteller direktøren.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *