Godt med potet x 3

-Mamma, hva skal vi ha til middag?

-Potet!

Poteten står på tapetet  i oktober. Ihvertfall for matbloggerne som er med i oppskriftsutfordringen i regi av Matbloggsentralen. Det eneste problemet med den anvendelige, allsidige og abelaktige grønnsaken er å bestemme seg for hva man skal bruke den til. Vi er helt i begynnelsen av utfordringen, og foreløpig har ikke mange rukket å publisere sine potetfavoritter. Ina fra Mat på bordet startet ballet med superlekre ovnsbakte poteter med timian, Rolf-Anders fra Sunnere alternativ lagde en skikkelig potetklassiker: Røstipotet og Therese fra My Nordic Kitchen slo til med potetkaker med syltetøy. Følg potetutviklingen på Matbloggsentralens Facebookside her og på Instagram her, så drypper det garantert inn fristelser av mange slag i ukene som kommer. 

poteter-koblet

Selv endte jeg i dag opp med tre variasjoner over temaet skivet potet, olivenolje og rosmarin:

 1. En potetgalette (kake) som passer både som tilbehør til både kjøtt og fisk, eller som sammen med en salat blir til et måltid i seg selv.
 2. Små, sprøstekte potet-tårn, laget i muffinsform. Fine som tilbehør.
 3. Potetterter som funker bra både som forrett og som appetittvekkere. 
img_3578-1

Fylt til trengsel. Galetten blir like god bare med poteter, uten løk og pastinakk.

POTETGALETTE

1 stor eller 2 små porsjoner

 • 1 plate butterdeig
 • blader fra en liten rosmarinkvist, hakket
 • 1/2 hvitløksfedd, knust/finhakket
 • ca. 1/2 dl olivenolje
 • salt og pepper
 • 2 – 3 poteter, skrelte og skåret i tynne skiver
 • noen løkringer
 • 1 sammenvispet egg
 • litt revet parmesan

(Ser du nøye etter på bildet, oppdager du noen små pastinakkskiver også. Disse er ikke nødvendige, men har du en pastinakk på lur, smaker den godt sammen med potetene og løken.)

 1. Kjevle ut butterdeigplaten på bakepapir og stikk ut en sirkel. Min var på størrelse med en frokostasjett. 
 2. Bland olje, hvitløk og rosmarin. 
 3. Vend potetskivene i oljen og legg dem lagvis på deigen, sammen med løkringene og evt. pastinakkskivene. Pass på at du får en liten kant med deig rundt fyllet. Pensle kanten med sammenvispet egg for gylden stekeskorpe.  
 4. Krydre med salt og pepper. 
 5. Stek ved 200 C i ca. 20 minutter, til potetene begynner å få farge. Riv litt parmesan over og stek i ytterligere ca. 10 min. avhengig av ovn, tykkelse på potetene etc. Stikk en spiss kniv gjennom potetene og kjenn om de er møre.  

fullsizerender-7

Den første jeg tenkte på da jeg smakte på den rustikke potetgaletten var Janson med fristelsen, han svensken med ansjosklassikeren, vet du. Litt av samme smaksbildet, takket være løken.   

fullsizerender-11

SPRØSTEKTE POTETTÅRN

Skjær poteter i tynne skiver (gjerne med mandolin), pensle med olivenolje blandet med hvitløk og rosmarin. Legg lagvis i muffinsform. Salte og pepre. Stek i 20 minutter ved 200 C. Snu tårnene ut av formene og over på et stekebrett med bakepapir (bruk en skje), og stek videre i 10 minutter til gyldne og sprø. 

fullsizerender-12

POTETTERTER

En miniversjon av galetten. Disse passer fint å servere som appetittvekkende håndmat til et glass bobler!

Stikk små sirkler ut av butterdeig, dekk med tynne potetskiver penslet med olivenolje blandet med hvitløk og rosmarin. Pensle kanten av tertene med sammenvispet egg. Salte og pepre. Stek ved 200 C i ca. 20 minutter, til gyldne og sprø. Jeg fylte også noen av tertene med pastinakk og rødbete. Nam! 

11 Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *