Blomkål i god form

img_3437

Jeg liker alt ved denne retten. At blomkål er hovedingrediensen. At den er enkel å få til og ser smashing ut. At den er fra en av mine favorittkokebøker. 

 img_3437

Gurkemeiepulver gir blomkålkaken den fine, gule fargen. Kaken smaker like godt, om ikke enda bedre, dagen etter. Oppbevar den innpakket i kjøleskapet. Server gjerne en grønn salat og godt brød til. 

fullsizerender-11

BLOMKÅLKAKE

  • 450 g blomkål i små buketter (ca. 1 lite hode)
  • 1 middels stor rødløk
  • 75 ml olivenolje
  • 1/2 ts finhakket rosmarin
  • 7 egg
  • 15 g hakket basilikum
  •  120 g hvetemel
  • 1 1/2 ts bakepulver
  • 1 1/2 ts malt gurkemeie
  • 150 g revet parmesan eller annen moden, gul ost
  • smeltet smør til formen
  • 1 ss sesamfrø
  • 1 ss nigellafrø, løkfrø eller svarte sesamfrø
  • salt og pepper
  1. La blomkålbukettene småkoke i ca. 15 minutter, til de er så myke at de kan knuses med en skje. Sil av vannet, og sett til side. 
  2. Skjær fire 0,5 cm brede skiver av rødløken og sett til side. Hakk resten og surr til mykt i ca. 10 min i panne med rosmarin og olje. 
  3.  Ha den stekte løken i en stor bolle sammen med egg og basilikum. Visp godt og sikt i mel og bakepulver. Rør inn osten og krydre med gurkemeie, 1 ts salt og bra med pepper.
  4. Rør godt til blandingen er jevn, før blomkålen vendes inn.
  5. Kle en 24 cm stor springform med bakepapir. Smør sidene med smeltet smør. Bland frøene og strø dem rundt langs kanten av formen. Hell røren i formen og legg på løkringene.
  6. Stek i ca. 45 minutter ved 180 C. Test med en kniv om kaken er ferdig. Stikk den i kaken og se om det fester seg deig på den. Hvis dette ikke er tilfelle er den ferdig stekt. La kaken hvile på rist i formen i minst 20 minutter og server den lunken eller romtemperert.  

(Oppskriften er fra Yotam Ottolenghis bok Plenty more.)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *