Kaffedoktor på museet

Flesk og Finnskogdram, ferdasup og kaffedoktor. Alt i løpet av en kort formiddag på Glomdalsmuseet. Du tok feil, Ole Paus. Elverum er så mye mer enn en grøft til høyre for Hamar et sted. Ihvertfall når det er Smaksfestival!

dame
På Finnetunet serverte Liv Burud deltakerne på museumsvandringen flesk og motti med tyttebærsyltetøy, med tilhørende Finnskogdram i det lille glasset og øl fra nylig nedlagte Finnskogen Mikrobryggeri i det store. Ølet var brygget med intet mindre enn seks typer malt, hvorav tre var av rug.

For andre år på rad ble det nylig invitert til Smaksfestival på Elverum med mange og smaksrike poster på programmet. Festivalgeneral Ingvild Haugbråten sørget for at mat- og vinglade fikk nok å fylle helgen med. Middager med vinprodusenter, kurs i musserende vin, cocktails og cognac, akevitt-tur ut i det blå og stort smakstorg med øl, vin og akevitt var bare noe av det deltakerne kunne få med seg på årets festival.

sottis
Motti med tyttebær var skikkelig skogsarbeiderkost i gamle dager, her servert med Finnskogdram på Finnetunet.

 En liten gruppe matkulturinteresserte trakk i tillegg på seg ullsokkene og la i vei med guide på en helt spesiell tur mellom tunene på Norges tredje største friluftsmuseum: Glomdalsmuseet. Målet var å bli bedre kjent med lokale tradisjoner innen mat og drikke, og vandringen gikk fra nord og midt til sør og øst i Glommadalføret. 

doktor
I museets gamle apotek møtte deltakerne på vandringen en doktor (spilt av Gotmar Rustad, en av landets største autoriteter på akevitt- og brennerihistorie) fra forbudstiden, som sjenerøst delte ut resepter på både det ene og det andre. Til venstre noen få av apotekets mange glass med «droger». Et lite glass med rensende Simers Taffelakevitt ble det også tid til før vi gikk videre.

Vandringen bød på variert underholdning og informasjon underveis. I museets apotekbygning ble vi møtt med skuespill og foredrag om forbudstiden, da legene var svært populære fordi de kunne skrive ut resept på sprit som medisin. I Stemsrudstua fra Grue i Solør fikk vi nyttig kunnskap om kunsten å brenne hjemme, akkompagnert av en solid kaffedoktor med tilhørende lefse med pultost. 

dokter
I Stemsrudstua fra Grue i Solør, bygd i 1624, fikk vi servert en anstendig kaffedoktor: Kaffe med 60% sprit og masse sukker. Ved siden av smakte det utmerket med lefse med pultost og smør fra Vesterhaugen Gardsysteri i Våler i Solør. Som ferdasup på veien til neste tun, kom et lite glass med fjorårets juleøl fra Atna bryggeri.

Etter guidet vandring fra tun til tun og tømmerstue til tømmerstue, endte formiddagen med lunsj med enda flere lokale smaker i Petershagen kro, også dette inne på Glomdalsmuseet. 

pa-vei-i-skogen
Formiddagen var bitende sur, men det var aldri langt mellom de små glass med varmende væske.

 I Petershagen kro fra Elverum, ventet innholdsrik lunsjtallerken med kokt fjellørret, krydderkokt elg med trollkrem, pultostpai med rømme fra Vesterhaugen, og spekepølse av storfe, fra Prostmyra gård i Trysil. Til dette ble det servert Birkebeinerpils fra Rena Bryggeri, og vann fra springen. Elverumsvannet er kåret til et av landets tre beste. 

lunsj-petershagen

Sirupstynnkaken og konfekten fra Kjøkkenveien 3 i Imsroa i Stor-Elvdal var et av mange høydepunkter under vandringen. 

sirupstynnkake
Juleølet 2015 fra Atna Bryggeri smakte utmerket til nybakt sirupstynnkake og konfekt fra Kjøkkenveien 3 i Imsroa, Stor-Elvdal, servert i Stai-stua. (Ikke den røde stua på bildet.)  

 

glass

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *