Julestemte mandelboller

mandelboller-4

Fikk du lyst på boller nå, sier du? Det kan du takke superkonditor Sverre Sætre for, siden det er han som står bak oppskriften på disse uimotståelige bollene med vaniljekrem og mandelmasse. Jeg pyntet dem i tillegg med jålete granateplekjerner, og vips ble det litt julepreg over dem. Er du ikke enig? 

mandelboller-4

Bolledeigen er tilsatt en sjenerøs mengde kardemomme. Aller best blir det hvis du kjøper hel kardemomme, rister frøene i tørr panne til de dufter herlig, og knuser dem i morter. Mye bedre enn posekardemomme!

mandelboller-3

Tidligere landslagskokk, nå konditor med eget verksted og utsalg på Briskeby i Oslo, Sverre Sætre, behersker de fleste disipliner innen søtsaker. Han har gitt ut flere bøker, og her er favorittboken min, der jeg fant bolleoppskriften. 

mandelboller-2

Juleboller med vaniljekrem og mandelmasse

  • 800 g mel
  • 1 egg
  • 4 dl romtemperert melk
  • 130 g sukker
  • 2 ts salt
  • 4 ts kardemomme
  • 40 g fersk gjær
  • 120 g romtemperert smør i terninger (bruker du saltet smør, bør du halvere saltmengden i oppskriften)
  • vaniljekrem (jeg brukte ferdigkrem)
  1. Løs gjæren opp i melken. Elt sammen alle ingrediensene bortsett fra smør i enten ca.10 min i kjøkkenmaskin, eller godt for hånd. 
  2. Ha i smøret og elt det godt inn. La deigen heve på et lunt sted til dobbel størrelse, ca. 1 time.

Mandelmasse

  • 100 g mandler
  • 100 g sukker
  • 1 egghvite
  1. Mens deigen hever, lager du kjapt en mandelmasse. Kjær mandler og sukker helt fint i en foodprosessor. 
  2. Tilsett eggehviten og kjør den sammen med det andre slik at blandingen blir som en løs og grov marsipan. 

Bak ut bollene

  1. Når deigen er ferdig hevet, har du den over på en melet benkeplate, knar den sammen og ruller boller av den. La bollene hvile i ca. 10 minutter før du trykker eller kjevler bollene nokså flate, ca. 1/2 cm tykke.
  2. Legg så 2 ts mandelmasse på midten av hver bolle. Brett hvert hjørne av deigen inn mot midten som en konvolutt, slik at mandelmassen omsluttes av deigen.
  3. Sett bollene til heving under et klede eller plastfolie til de blir dobbelt så store, ca. 1 1/2 time.   
  4. Når bollene er ferdig hevet, legger du en skje vaniljekrem på midten av hver bolle. Stek bollene ved 220 grader til de er gylne, ca. 12-15 minutter. Ta dem ut og avkjøl på rist. Ha ev. melisglasur på bollene. 

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *