Kreativt kaffeslabberas

(Betalt tur)  -Vær så god, sier tostjerners-kokken Edwin Vinke, og ser forventningsfullt på meg. I noe som ligner på en skje ligger en sprøstekt, hel reke. Lenger bak på slurpeinstrumentet; en dæsj gul søtpotetpuré med kokos, og en munnfull hønsesuppe med kaffeskum.

IMG_6861-horz

Kjøkkensjef Vinke er til daglig å finne over sofistikerte sjømattallerkener på restauranten De Kromme Watergang sør i Nederland. Men jeg er ikke i Nederland, og jeg er ikke i en restaurant. Jeg er i en av Lyons få gjenværende silkefabrikker. Her trykkes stoffer og klassiske skjerf for alle de berømte motehusene.

Men i avlukkede deler av industrilokalet foregår det helt andre ting denne dagen. Hit har nemlig kaffeprodusenten Nespresso invitert journalister fra hele Europa, og jeg er en av de heldige. Atelier Nespresso skal avvikles for tredje gang, et arrangement som omfatter workshops, smakinger og gastronomiske opplevelser på høyt nivå. Både i kopp, glass og på tallerken.

_nn_6929jpg_32392626581_o
FORRETTEN I BOKS: Fra kveldens middag. Under lokket på en stor eske skjuler forretten seg. Stikkord: Sjømat à la Edwin Vinke.

Samtidig i Lyon akkurat denne uken går den internasjonale kokkekonkurransen Bocuse d’Or av stabelen. Tilfeldig? Neppe! Den 30 år gamle kapselkaffeprodusenten er en av hovedsponsorene av konkurransen, som også kalles kokkenes uoffisielle VM.

Alle med interesse for mat vil når dette leses ha fått med seg at norske Christopher Davidsen kunne reise hjem med en mer enn hederlig, blank sølvmedalje fra årets Bocuse d’Or. Helt i orden å være norsk i Lyon disse dagene, altså.

_nn_6254jpg_32517670265_o
BESTIKK-KUNST: Dypp glasspinnen i gåselevermousse, og rull den over garam masala-nøtter, ristet korn, sjokolade og tørket sopp. En, to, tre – gåselever på pinne!

I silkefabrikken er nederlandske Vinke trekkplasteret i den delen av programmet som handler om å matche kaffe med mat. Han serverer småretter med intrikate smaker, anrettet med sikkert øye. Konvensjonelt bestikk har han liten sans for. Vinke har i samarbeid med kunstnere og designere utviklet spesielle spiseredskaper.

Jeg kan skrive under på at dette gir måltidet en ny dimensjon. Jeg husker nesten bedre hvordan jeg spiste maten hans, enn hva den smakte. Men at den smakte godt, og at den funket harmonisk til Grand Cru-kaffen Nepal Lamjung og Kilimanjaro Peaberry fra Tanzania, servert i små stetteglass fra Riedel, det husker jeg. Les mer om Vinke her: www.krommewatergang.nl/

IMGP2642
CHANEL OG DIOR: Veggene i industrilokalet er dekket av hyller fulle av silkestoffer. Silkeproduksjon har lang tradisjon i Lyon.

Og med Vinkes nederlandske kreasjoner gikk startskuddet for en rekke sterke smaksopplevelser i løpet av to tettpakkede dager i Lyon.

-This is all about taste, som Karsten Ranitzsch fra Nespresso sier det, når han ønsker oss velkommen over et glass champagne. Tre kvarter etterpå, oppdelt i grupper, møter noen av oss Ranitzsch igjen. Denne gang over et glass whisky. Og kaffesjefen er ikke alene. Ranitzsch har alliert seg med en av Storbritannias fremste whiskyeksperter, skotske Charles MacLean. 

IMGP2635
A WEE TASTE: Kaffe og whisky har mye til felles, mener Nespressos Karsten Ranitzsch og whiskykjenner Charles MacLean.

– The wood makes the whisky, forteller MacLean, som har skrevet en rekke bøker og vet det som er verdt å vite om den gyldne drikken.  

Skotsk whisky skal lagres på eikefat i minst tre år, men ligger gjerne i både 15 og 20 år, blir vi fortalt. Eiken demper uønskede og skarpe personlighetstrekk ved drikken, og bidrar til å gjøre whiskyen rund og balansert.

– Å kunne avgjøre akkurat når en whisky bør flyttes fra fat til flaske, er den store utfordringen, sier MacLean, og serverer en 18 år gammel GlenDronach Allardice Highland Single malt. Den har hvilt i spansk eik, og lukter og smaker av julekake og nøtter. For å nevne noe. (Nysgjerrig? Kjøp den på polet for kr 870. Varenr. 9925001.)

_nn_7284jpg_32514839555_o
BØNNESTUND: Saus på utstilling. Før den blir servert til en av flere sjømatretter, signert Edwin Vinke.

Målet med smaksseansen er å utforske hva tidskomponenten betyr for både kaffe og whisky. Vi blir derfor servert årgangskaffe fra Nespressos Vintage Selection. I likhet med whiskyen har kaffen noen år på baken, og er tørket og lagret etter alle kunstens regler.

Til vår 18 år gamle whisky drikker vi 2014-kaffe fra Colombia, lagret ved lav temperatur 3000 meter over havet. Som whiskyen har den uforstyrret fått utvikle smak og intensitet over tid, og fått ligge akkurat til det punktet da den ble antatt å være optimal. 

_nn_7019jpg_31671277204_o
KALAS: Når serverte du forretten i en eske sist? Her er det rett før middagen braker løs, med mat og drikke servert av noen av verdens beste kokker og sommelierer.
_nn_7012jpg_32514782815_o
TREFFSIKKER TRIO: Nederlandske Edwin Vinke laget middag. Franske Sébastien Bouillet serverte drømmedessert. Vinner av VM for vinkelnere i 2016, svenske Arvid Rosengren, satte viner til maten. Oh. La. La.
_nn_7393jpg_32474332086_o
SØTT PUNKTUM: Sébastien Bouillets spektakulære nøttedessert er definitivt, og ikke overraskende, kveldens mest avfotograferte rett.
_nn_6342jpg_32476946286_o
SØLVSUPER: Yakup Ayadin, nederlandsk, prisbelønt barista, demonstrerer den nye og formfullendte kaffemaskinen Creatista, som gjør det enda enklere å lage bl.a. melkebaserte kaffedrikker i eget kjøkken.
kaffekollasje
FINN FEM FEIL: Undertegnede går for abstrakt kunst under kurset i latte art. Yakob Ayadin får det til å se så lett ut, men den gang ei…
IMG_6843
KAFFEAMBASSADØR: Mari Lønne Wergeland, kaffeambassadør for Nespresso i Norge, på vei inn til store smaksopplevelser på Atelier Nespresso et sted utenfor Lyon.

Dag to i Lyon ble tilbrakt på den store Sirha-messen, som er mest berømt for sin kokkekunkurranse, Bocuse d’Or. Her møtes alt som kan krype og gå av kjente kokker fra hele verden til dyst over grytene og kamp mot klokken. Norge vant forrige gang (Ørjan Johannessen) og smalt inn en sølvmedalje under årets konkurranse. Hurra for Christopher Davidsen! 

IMG_7075
MEN IN WHITE: Noen smaker, noen bærer, noen observerer, noen tar tiden. Alt overføres på store skjermer til et overdøvende leven fra publikum.
IMG_6977
HEIA DOFFY: Spent stemning på den norske tribunen.
IMG_6999
HEIA NORGE! Ingen har like mange eller like entusiastiske publikummere som de norske deltakerne i Bocuse d’Or.
IMG_7015
H.K.H. THOMAS KELLER: USAs mest kjente kokk, Thomas Keller, fikk ikke gå i fred på konkurranseområdet. Hans arbeid for amerikansk seier i Bocuse d’Or ble endelig kronet med suksess i år.
IMG_7063
GULLMATEN: USAs kjøttfat knipset i forbifarten fra tribunen. Tremendous!

FOTO: Cecilie Louise Berg og Nespresso

One thought on “Kreativt kaffeslabberas

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *