Det lille Persille-trikset

Er det en liten potte med kruspersille jeg ser der borte i vinduskarmen din? Skulle du klippe den over pastaen, sier du? Da skal jeg gi deg et bedre tips. Lag gremolata! 

FullSizeRender (3)

Jeg sa «salattriks» i innledningen. Den persillebaserte, italienske urtemiksen kan imidlertid brukes til mye mer enn salat. Jeg brukte min – blandet med litt olivenolje – som krydder på grønnsakene til lunsj, men italienerne bruker den både i supper og gryter, på pastaen, til kjøtt og til fisk. Strø gremolata over fiskefileten før du setter i ovnen, eller over nydampet asparges. Nam!

Det blir ikke enklere. Hovedingrediensene er hvitløk, finrevet sitronskall og persille. Krus- eller bladpersille. Spiller ingen rolle. Andre urter kan også brukes. Har du ikke sitron kan du bruke lime. Eller appelsin. Mange italienere tilsetter litt ansjos. Eller litt sitronsaft. Sjalottløk. Noen har i litt nøtter av et eller annet slag. (Jeg hadde i noen valnøtter, og fikk en litt tykkere konsistens.) Eller parmesan. Pepper. Mulighetene er legio. 

Det handler om hakking. Blanding. Smaking. Lag en basisutgave, tilsett det som frister mest, og test deg fram til din egen favoritt. God fornøyelse! 

Gremolata 

Finhakk 1 liten potte persille 

Finriv skallet av 1 sitron

Finhakk et hvitløksfedd

Bland!

Tilsett evt. noe av det som beskrives over. Jeg hadde i litt finhakkede valnøtter. Hadde jeg husket å skrive ansjos på handlelisten, ville jeg brukt det også. Siden jeg skulle ha min gremolata til salat, rørte jeg til slutt inn litt olivenolje også. 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *