Hva er det med banankaken som gjør den så uforlignelig og uomtvistelig uimotståelig? I desember hiver du i en dose julekrydder og gjør den enda bedre! Her er oppskriften jeg bruker aller oftest, og som du veldig enkelt kan sette ditt eget, personlige preg på. Og bananene? Jo brunere, dess bedre!
Dette må være verdens mest fleksible formkake. Utgangspunktet er en nokså vanlig kakerøre, men hvordan du velger å smaksette den, er opp til deg. Du kan til og med bytte ut banan med eple eller gulrot, hvis det er dette du har i kjøkkenet. Se oppskriften for flere tips til hvordan du lager din helt egen julekrydderkake.
BANANKAKE MED JULEKRYDDER
- Velg smak: Mos f.eks. 2 1/2 dl banan (jo brunere, dess bedre) (ca. 2-3 stk, avhengig av størrelse). Har du ikke banan, kan du bruke revet pære (saften klemt ut, bruk kjøkkenpapir), eller revet eple, eller revet gulrot, eller revet squash (saften klemt ut). 2 1/2 dl uansett hva du velger.
- Velg tilleggssnadder. Ca. 2 dl hakkede nøtter eller tørket frukt. (Valnøtter, mandler, hasselnøtter, fiken, dadler, tranebær, svisker etc.) Revet kokos og hakket, mørk sjokolade er også godt.
Bland sammen:
- 3 dl hvetemel
- 2 dl sukker
- 1 ts bakepulver
- 1 ts salt
- 1/2 ts natron
- 1 ts vaniljesukker
- 1 ts revet sitron- eller appelsinskall
- ca. 2 ts julekrydder (kanel og kardemomme bør med, i tillegg til evt. ingefær, nellik og muskat)
- det du har gjort klart av nøtter/frukt
I en annen bolle, visp sammen:
- 2 egg
- 1 1/2 dl avkjølt smeltet smør eller matolje
- 1 1/2 dl yoghurt naturell, kesam el. rømme
- det du har gjort klar av banan, eple el.l.
Bland det fuktige med det tørre. Stek i brødform eller annen liten ildfast form i 55 minutter ved 175 grader. Husk evt. å smøre formen. Avkjøl kaken i formen på rist.