Oh la la-torsdag

Du har planer torsdag! Du skal spise fransk mat, slik de gjør på denne spesielle dagen i 150 land over hele verden. 29 norske restauranter i 15 byer deltar i år i arrangementet Gout de France, smaken av Frankrike, som går av stabelen for femte gang denne uken.

Torsdag 21. mars åpner 5000 restauranter over hele verden sine dører med en helt spesiell meny, og alle har det samme målet: Å feire det franske kjøkken.

Bent Stiansen fra restaurant Statholdergaarden er snart ferdig med oppussingen av sitt nye hus i Sør-Frankrike, og stiller gjerne opp som primus motor for det franske gastronomiske arrangementet, Gout de France. Her sammen med ambassadekokk, Joël Albin-Amiot, og den avtroppende franske ambassadøren, Jean-Francois Dobelle.

-En tredel av alle de 89 millioner turistene som kommer til Frankrike i løpet av et år, kommer på grunn av maten, konstaterte ambassadør Jean Francois Dobelle fornøyd i sin åpningstale, da Gout de France-arrangementet ble presentert i den franske ambassaderesidensen i Oslo, i forrige uke.

-Hva du serverer, og hvordan du serverer det spiller selvsagt en rolle, men det aller viktigste er hvem du deler måltidet med, fastslo ambassadøren.

Miljø og bærekraft er tema for årets Gout de France, og regionen som står i fokus, er Provence.

Dobelle hyllet Norge for sin brunost og lutefisk og voksende gastronomiske kompetanse, såvel som for sin innsats i det uoffisielle verdensmesterskapet i kokkekunst. Bouse d’Or, der Norge ligger på medaljetoppen.

Rekordmange restauranter – 28 – i tillegg til en videregående skole, Rå i Kvæfjord, lager i år fransk mat den 21. mars. Fra Vardø i nord til Kristiansand i sør.

Filip August Bendi, kandidat i Årets kokk 2019 og kollega Johan Laursen, begge fra Hotel Bristol, hadde ennå ikke planene helt klare for torsdagens meny, men gledet seg til å lage Provence-inspirert mat til gjestene i Grillen.

Mens hvit asparges, lokal and, skrei med oksebuljong og viner fra Jura står på menyen hos Jacob & Gabriel i Skien, går Elin Kronstad på Le Vin, mellom Solli Plass og Tjuvholmen i Oslo, for en femretter bestående av fiskesuppe a la Provence, panert lammebrissel med jordskokkrem, karse og balsamicosirup, lammecarré med honning og urtecrust, rotfrukter, mandelpotetpuré og sauce bordelaise, modne oster med fikenkompott og til dessert: Creme caramel. Pust ut. Og bestill bord.

Lammebrissel og sauce bordelaise er blant snadderet på torsdagens meny hos franskinspirerte Le Vin, et steinkast fra Tjuvholmen, der daglig leder og vinkelner Elin Kronstad sørger for korrekt påfyll i glasset

Kristine Langaas fra restaurant Klosteret på Fredensborg i Oslo har også menyen klart for seg. I stedet som er kjent for sin romantiske stearinopplyste atmosfære står asparges med posjert egg først på menyen. Deretter serveres sletvar med hjerteskjell, svinenakke med nykål og foie gras, franske oster, og som prikken over i’en: aprikos- og mandelterte. Bon appetit!

Her finner du listen over alle de norske restaurantene som sier Oh la la, og setter fransk mat av beste sort på menyen torsdag kveld.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *