Hjertegode kanelsnurrer

Disse frodige sakene er bursdagsbolle nummer én her i huset. Ikke bare ser de fine ut, er morsomme å bake og smaker kjempegodt. De er litt sunnere også, bakt som de er uten smør, egg og melk, og med havrestarter! Det høres kanskje stusselig ut, men tro meg. Bollene er suverene både på smak og konsistens. Kanskje fordi det er de flinke bakerne i Godt Brød-kjeden som har laget den veganske oppskriften? Jeg fant den på nettet, men vil du ha flere oppskrifter fra samme sted, har bakeriet laget egen bok: «Godt brød – våre beste økologiske oppskrifter».

Hvordan du former bollene, avgjør du selv. Denne gangen ble det hjerteformede snurrer på meg. Godt Brød-oppskriften beskriver hvordan du lager runde snurrer. Den sier også bollene skal stekes i ca. 8 minutter. Mine tok lenger tid. Følg godt med mot slutten, for de stekes ved høy varme.

KANELSNURRER FRA GODT BRØD

  • 20 g havregryn
  • 1 dl vann
  • 200 g sukker
  • 1 dl rapsolje
  • 4 1/2 dl lunkent vann
  • 50 g fersk gjær
  • 5 g salt
  • 10 g kardemomme
  • 1 kg siktet hvetemel

Fyll:

50 g sukker

5 g kanel

rapsolje

Fremgangsmåte finner du lenger ned.

Kok opp vann og hell over havregrynene. Avkjøl.
Rør inn gjær i lunkent vann før du blander gjærblandingen med havregrøten og resten av ingrediensene. Elt i maskin med eltekrok i ca. 15 minutter, eller for hånd i 20-25 minutter. Legg et håndkle eller plast over deigen, og la den hvile i en time.

Kjevl ut deigen til et rektangel på ca. 35 – 40 cm, ca. 1 – 1,5 cm tykk.
Pensle hele deigen med rapsolje. Bland sukker og kanel. Strø blandingen over hele deigen. Trykk den forsiktig ned i deigen med fingrene.

Løft den ene kortsiden av deigen inn mot midten slik at det er en tredjedel av deigen igjen. Legg den siste tredjedelen over den igjen slik at deigen blir et mer avlangt rektangel. Det skal se ut omtrent som et sammenbrettet håndkle. Skjær nå 20 remser på ca. 2 cm på langs av bretten. Disse remsene skal du nå snurre til kanelsnurrer. Det gjør du slik:

Tvinn remsene ved å trekke hendene i motsatt vei av hverandre. Deretter slår du knute på dem. Legg deretter de løse endene på deigknuten gjennom hullet i midten slik at knuten lukkes. Tenk at du «knyter igjen» snurrene for at de ikke skal kunne åpnes opp under steking.

Legg bollene på et stekebrett med bakepapir. Den løse enden skal være ned. Legg et kjøkkenhåndkle over bollene, og la dem heve i ca. 1 time, til de er blitt dobbelt så store. Mitt eget tips: Pensle ev. med et sammenvispet egg blandet med en liten skvett vann før steking. Dette gjør du selvsagt ikke, hvis du vil ha 100% veganske boller.

Stek kanelsnurrene midt i oven ved 250 grader i ca. 8 minutter til de er blitt fine og gyldne, og er lett brune under. Steketiden er litt avhengig av ovnen din så følg med mot slutten av steketiden.

Avkjøles på rist. Pynt ev. med melisglasur.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *