Bankers bobler

Snart nyttårsaften! Her er fire gylne tips til bobler du trygt kan helle i glasset, både på årets siste dag og på alle andre dager som måtte kreve et piff. Her snakker vi lommebokvennlige varianter som står i hyllene i de fleste pol. Og ikke er de bare lett tilgjengelige. De er lette å bli betatt av også. Igjen og igjen. Skål!

Crémant: André Delorme Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs 2014. 100% Pinot Noir. Basis. Frankrike. Kr 179.90:

Som navnet antyder, Blanc de Noirs, «hvit fra svart», er denne vinen laget utelukkende av blå druer. Likevel er vinen glitrende gyllen og champagneklar. Dette fordi druene underveis har blitt behandlet med silkehansker. Først ble de forsiktig presset, og deretter ble skallet raskt fjernet, så ikke fargen skulle blande seg med saften. Crémantvinene lages på nøyaktig samme måte som champagne, med andregangs gjæring på flaske, men siden de ikke lages i distriktet Champagne, men i flere andre franske distrikter, må de ta til takke med fellesbetegnelsen crémant. Vinhuset Delorme var lenge familiedrevet, etter at Monsieur André Delorme reiste såret hjem fra krigen i 1942, og begynte å lage vin i stedet. Dette ble starten på en vinøs suksesshistorie, fylt med tiljublede viner både med og uten sprudlende kullsyre. Prøv gjerne Delormes sympatiske, bærpregede og friske crémant som drikkefølge både til appetittvekkere, forrett og lettere fisk og fugl.

Champagne: A.D. Coutelas Origin’ Brut. Chardonnay 34%, Pinot Noir 33%, Pinot Meunier 33%. Basis. Frankrike. Kr 329:

Her kom jeg ganske sent til festen, for dette er en velkjent og populær champagne fra et bestselgerhus, men da jeg endelig fikk smakt den, var det ingen vei tilbake. De musserende vinene fra Coutelas er flerfoldige ganger omtalt som superkjøp og topp value for money. Hadde du egentlig ingen planer om å kjøpe champagne, men befinner deg likevel plutselig foran polhyllen og det rykker i foten, er dette et sikkert kort. Familien Coutelas har dyrket druer i åtte generasjoner i Vallée de la Marne helt siden 1809, og laget egen champagne av minst 60 år gamle vinstokker siden mellomkrigstiden. Dette er topp følge gjennom alle kvelder noe skal feires, både før maten, og til fisk og skalldyr. Her er det plenty med epler, sitrus, blomster, kjeks og mineraler i duft og smak, akkurat det du vil ha når du drikker champagne. Prøv også gjerne A.D. Coutelas champagne Louis Victor Solera Brut, kr 399.

Sekt: Von Buhl Riesling Brut 2017. Riesling 100%. Testutvalget/butikk-kategori 6 (62 butikker). Tyskland. Kr 269.90: Tyske bobler? Aber doch! Når drakk du et glass sekt sist? Lenge siden? Denne «tyske sjampisen» har masse smak og god fylde. Litt blomster, litt sitrus, litt eple og litt bakst i akkurat passe syrlig harmoni. Vinen er laget av produsenten Reichsrat von Buhl i Pfalz, en vingård med lang historie. Da Suezkanalen ble åpnet i 1869 var det viner fra Von Buhl som ble servert, et vinhus som allerede på denne tiden var avsender av noen av verdens dyreste og mest anerkjente viner. Du finner fine rieslinger fra Von Buhl på polet, men produsenten er ekstra godt kjent for sine musserende viner. Finfin både som aperitiff og matfølge. Prost!

Cava: Pedregosa Reserva Clos De Blancs Brut Nature 2017. Parellada 10%, Xarel·lo 55%, Macabeo 35%. Basis. Spania. Kr 155.90:

Olé! Etter en smaksrik reise gjennom Penedès, cavadistriktet innenfor Barcelona for noen år siden, fikk jeg for alvor ganen opp for spanjolenes variant av musserende vin. På reisen smakte jeg cava hos alt fra miniprodusenter med klart grønt og biodynamisk fokus, til gigantprodusenter som sender millioner av flasker ut i verden hvert år. Cava lages i hovedtrekk på samme måte som champagne, på den såkalte tradisjonelle metoden med andregangs gjæring i flasken. Som i Champagne, dreier det seg også hovedsakelig om tre hoveddruer, men av en litt annen art enn de som brukes over grensen lenger nord. Og druenavnene lyder som noe du kunne funnet i et lite dikt: Macabeo, Parellada og Xarel-lo. Jeg har, som veldig mange andre nordmenn, latt meg forføre av den økologiske friskusen og bestselgervinen til familien Pedregosa Castelo, som holder til i «cavahovedstaden» Sant Sadurní d’Anoia. Drikk den friske og fruktige cavaen før maten, til fiskeretter (inkludert rakfisk!) og til nyttårsraketter. 10 – 11 graders serveringstemperatur anbefaler importøren. PS. Finnes i magnum også.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *