Te med Mr.Twining

-Mr. Twining, I presume?

For selvsagt er det en Mr. Twining, og sikkert også en Mr. Lipton og Mr. Tetley. Men i septembergrå Oslo på Café Christiania var det i dag førstnevnte tekonge som skjenket te og serverte cucumber sandwiches, scones og konfektkaker. Som 10. generasjons tehandler hadde han ett og annet å fortelle om den gylne drikken. For du kan jo tenke på det, neste gang du slipper en tepose i koppen, at høstkosedrikken fremfor noen ble drukket for første gang for 5000 år siden. I Kina. Ved en tilfeldighet. Aromatiske blader  falt i keiserens kopp med kokende vann. Vips var tebrygging og dertil hørende vitenskap et faktum. Det skulle likevel ta flere tusen år før vi i Europa oppdaget drikken. Først for 300 år siden var te en normal, om enn snobbete og kostbar, drikk, som ble drukket i tynne porselenskopper og med lillefingeren stivt i været.

IMG_6828

Stephen Twining vet det som er verdt å vite om tedrikking, men har et velsignet avslappet forhold til det.

– Drikk den slik DU liker den! Med eller uten melk. Med eller uten sukker og sitron.

Her er noen andre gullkorn jeg tok med meg fra dagens møte med Twining:

  • Dyrking av tebusker har mye til felles med dyrking av vindruer. Jordsmonn, beliggenhet og værforhold påvirker råvaren.
  • Kina er verdens største produsent av te. Deretter følger India, Indonesia, Kenya og – overraskende nok, Tyrkia.
  • Lady Gray ble spesiallaget for det norske markedet, fordi vi visstnok syntes at vanlig Earl Gray var for parfymert og sterk på smak. Bergamot ble derfor byttet ut med sitrusskall  for en mer forsiktig smak.
  • Fire etikketTE-tips: Drikk teen av tynne kopper, som fremhever smaken bedre enn tykke krus. Ikke rør rundt og rundt med skjeen, men forsiktig noen ganger frem og tilbake i koppen. Stikk ikke fingeren inn i hanken, og ikke vift med lillefingeren…
  • Thomas Twining, 1675 – 1741  (under) grunnla familiens teforretning i London i 1706, og den dag i dag kan du besøke forretningen, og smake på mer enn 300 ulike typer te.

Matbloggerkollega analizagonzales.com har også skrevet om teselskapet – ta en titt!

IMG_6820

One thought on “Te med Mr.Twining

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *