Kokketreff på Mindet

«Med ønske om en god og uforglemmelig aften». Hilsenen som ventet på hotellrommet var ikke til å ta feil av. Jeg hadde noe helt spesielt i vente. Her kan du lese om hva som skjedde da åtte av Danmarks beste kokker en kveld i oktober pakket knivkoffertene og satte hverandre stevne i den idylliske småbyen, Præstø, halvannen time sør for København. Her, på hotel Frederiksminde, skulle 62 gjester trakteres på moderne, dansk mat. Jeg var en av dem, og jeg går rett til poenget. Her er menyen:

1

Første rett: «Tartar av sjøkreps med mandel, sitron, umoden fersken og oliven.» Vin: 2010 «Mas allá» Palomono, Equipo Navazos, Andaluciá, Spania. Kokk: Brian Mark Hansen, Søllerød Kro, København.2

«Sushi med gjæret korn, kål og tang.» Vin: 2014 Aulerde Riesling, Wingut Wittmann, Reinhessen, Tyskland. Kokk: Torsten Schmidt,  Malling & Schmidt, Århus.

3

«Torsk med kyllingvinge og kapersblader.» Vin: 2012 Les Vieilles Vignes, Vincent Girardin, Meursault, Bourgogne, Frankrike. Kokk: Lars Eiskjær, Restaurant ET, Århus. 4

«Posjert hummer med syltet steinsopp og olivenoljeblanquette.» Vin: 2008 Deux Montille, Auxey-Duresses, Bourgogne, Frankrike. Kokk: Mark Lundgaard Nielsen, Kong Hans Kælder, København. 

5

«Kalvebrissel med trøfler fra Møn og fermentert maissaft.» Vin: 2007 Santenay 1’er Cru, La Comme, Bourgogne, Frankrike. Kokk: Jonas Mikkelsen, Hotel Frederiksminde. 

6

«Grillet gris med solbær BBQ og gemuse.» Vin: 2012 Crossbarn Cabernet Sauvignon, Paul Hobbs, Sonoma County, USA. Kokk: David Johansen, Kokkeriet, København. 

7

«Pære med pranliné, sitrontimian og sitron.» Vin: 2011 Sains-Albert, Plaimont, Pacherene du Vie Bihl, Frankrike. Kokk: Daniel Kruse, Stammerhalle Badehotel, Bornholm. 

8

«Ananas med indisk kulfi (is med kardemomme og safran, pyntet med nypeskall og tørkede kronblader) og saltet smørkaramell.» Vin: 1995 Pineau des Charentes, Chateau de Beaulon, Cognac, Frankrike. Kokk: Mads Battefeldt, Henne Kirkeby Kro på sørvestjylland.

IMG_4747

Åstedet for kokketreffet: Hotel Frederiksminde, også kalt «Mindet», i byen Prestø, sørøst for København. Grønne omgivelser, interiør man kan gå på oppdagelsesferd i – og gjestfri, uformell atmosfære. Hotellets restaurant nevnes som en av landets topprestauranter i The White Guide.

_DSC2744

Spisesalen står ferdig dekket til kveldens måltid. Kokkene har allerede vært i gang på kjøkkenet en god stund. Hotel Frederiksminde ligger på et gammelt klosterområde i Præstø. Navnet fikk hotellet etter bysten av Kong Frederik VII, som hadde stått på eiendommen siden 1868. Kongen likte seg her, og kom hit ofte for å jakte på svaner. (Se bilde av kongen helt nederst i saken.)

_DSC2892

Kokkene presenteres og presenterer. Champagnen er skjenket og festen kan begynne.

_DSC2841

Først kom diverse ganekilere og appetittvekkere. Sprøtt kyllingskinn med soppkrem, for eksempel.

_DSC3008

Mange kokker, men full kontroll. Måltidet var forberedt til siste detalj, og alle kokkene hjalp hverandre med å tilberede og legge opp de enkelte rettene.

_DSC3026

Sushi på is venter på fermentert saus laget av hvete og rug blandet med østerssaus laget av lokale ingredienser.

_DSC3232

Kokkene deltok i serveringen av maten, og tok seg god tid til å snakke med gjestene.

_DSC3169

Mange av rettene ble servert på servise laget av den danske keramikeren Gurli Erlbækgaard. Synes du de ser kjente ut, har du kanskje spist av dem på Bagatelle, Lille B eller Arakataka i Oslo, restauranter som også har falt for Erlbækgaards røffe, men elegante uttrykk.

_DSC2869_DSC3064_DSC2853

Det enkleste er gevir. Elegant servering av små munnfuller med hjortetartar.

_DSC2908

Første rett på vei. 62 porsjoner skal legges opp og se like ut.

_DSC2821_DSC3002_DSC3455_DSC3403_DSC3474

God stemning! Etter at åttende rett var servert, kunne kokkene feire seg selv og en kveld helt utenom det vanlige.

IMG_4753

Kong Frederik VII måtte nøye seg med å kikke inn gjennom vinduene fra sin plassering sentralt i parken utenfor. Det aner meg at den gamle svanejegeren mer enn gjerne ville ha tatt plass ved et av bordene innenfor akkurat denne kvelden.

 

PS. Denne reportasjeturen ble til i regi av Visit Denmark Norge, som dekket reise og opphold.

PS2. Bloggerne Anders Husa og Julies matblogg var også våkent knipsende tilstede på den spesielle middagen.

PS3. De innledende matbildene og de aller fleste av de andre bildene er tatt av den proffe fotografen Niclas Hechmann.

2 thoughts on “Kokketreff på Mindet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *