Brød med urter og hvitløk

Sjelden har det luktet så godt i huset som under stekingen av disse brødene. De er fylte med urter, hvitløk og sitrus, og er kjempeenkle å bake. De ligner på focacciabrød, og kan brukes på den samme måten; med og uten pålegg, til suppe og salat – eller hvorfor ikke sammen med en porsjon hjemmelaget aioli?IMG_8634

Urtebrød

2 stk. Jeg brukte 1 ringform på 22 cm og 1 ildfast form på 23 cm i diameter.

 • 2 1/2 ts tørrgjær
 • 650 g hvetemel
 • 1 1/2 ts salt
 • 2 – 3 ts hakket fersk rosmarin
 • 2 – 3 ts hakket fersk timian
 • finrevet skall av en sitron
 • 2 hvitløksfedd, finhakket/most (kan utelates)
 • 2,4 dl melk
 • 1 ts brunt sukker
 • 2 ss olivenolje

Garnityr:

 • 3 ss olivenolje
 • 1 ts hakket rosmarin
 • 2 ts hakket timian
 • 1/2 ts chiliflak
 • revet sitronskall etter smak, f. eks. fra en halv sitron
 • flaksalt
 1. Bland mel, gjær, salt, urter (blandet med hvitløk) og sitronskall med en håndvisp. Vend inn håndvarm melk blandet med olivenolje og sukker, og kjør med eltekrok i kjøkkenmaskin i minst 5 minutter, til deigen har blitt glatt og fin. Vend deigen i en god spiseskje olivenolje i bollen, dekk med et håndkle og sett til heving i minst en time på et lunt sted (badegulvet f.eks.).
2. I mellomtiden blander du olje, urter, chiliflak og sitronskall. Blandingen skal helles over brødet før steking.
3. Smør formene med olje. Del deigen i to, slå den ned og form den til to runde brød. Vend hvert emne i oljen i formen og klapp det utover i så det fyller godt. Etterhev til dobbelt størrelse, ca. 1 time.
4. Bruk fingertuppen og stikk små hull i overflaten på deigen, og drypp urteoljen over. Bruk evt. fingrene til å fordele oljen over brødene. Strø evt. flaksalt over. La brødene hvile i et kvarter før du steker dem i 15-25 minutter ved 220 grader, avhengig av ovn. Avkjøl i 10 minutter i formen, og legg over på rist.
 
PS. Utgangspunktet for denne oppskriften fant jeg på http://thecafesucrefarine.com. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *